Ο Αβραμόπουλος πάντα Διπλωμάτης

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται ότι έχει επιλέξει αντί τα πανάκριβα αλλεπάλληλα ταξίδια  στα πέρατα της γης, να πολλαπλασιάσει τις αδάπανες, αλλά το ίδιο αποδοτικές συναντήσεις του με τους πρέσβεις των ξένων χωρών στην Αθήνα.

Πολλοί έχουν εκλάβει την τακτική αυτή του Υπουργού Εξωτερικών ως μία επιλογή… οικονομίας. Δεν πρόκειται μόνον περί αυτού.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο κ. Αβραμόπουλος, περιορίζοντας τα ταξίδια του κάνει πράξη μία πολιτική επιλογή του να δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να ασκήσει αυτός την πολιτική που επιθυμεί αφού κάθε συνάντηση με ξένους παράγοντες και αξιωματούχους αφορά κυρίως την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις τρέχουσες εξελίξεις και λιγότερο ή περίπου καθόλου τα εθνικά και τα λοιπά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο πίσω από την απόφαση αυτή του κ. Αβραμόπουλου να περιορίσει τις υπερπόντιες ή υπερατλαντικές ή και απλώς υπερεθνικές πτήσεις κρύβεται και η ιδιότητά του ως Διπλωμάτη.

Πράγματι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια, με τις συνεχείς πτήσεις των υπουργών Εξωτερικών για συναντήσεις με Ευρωπαίους, Αμερικανούς-Ρώσους-Κινέζους  κλπ. αξιωματούχους, αλλά -κυρίως- με την συνεχή χρήση του τηλεφώνου, οι συνεννοήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών και των λοιπών αξιωματούχων των κυβερνήσεων γινόντουσαν σε “πρώτο επίπεδο” δηλαδή, με απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση.

Όπως, μάλιστα, έλεγε στον γράφοντα σχετικά πρόσφατα πρέσβης μεγάλης χώρας “εμείς οι Διπλωματικοί έχουμε τελείως μεταβληθεί σε διεπεραιωτές αλληλογραφίας και δημοσιοσχετίστες. Όταν η υπουργός Εξωτερικών θέλει κάτι, σηκώνει το τηλέφωνο και συνεννοείται απευθείας είτε με τον Πρωθυπουργό είτε με τον Ομόλογό της, αγνοώντας τους Διπλωμάτες.  Έτσι εμείς πάψαμε να παίζουμε τον σημαντικό ρόλο που παλαιότερα είχαμε και μεταβληθιήκαμε σε απλό κομιστή των καλών προθέσεων από το ένα στο άλλο μέρος”.

Ετσι, ο κ. Αβραμόπουλος, Διπλωμάτης ο ίδιος θέλησε να αναβαθμίσει το ρόλο των Διπλωματών στους οποίους πλέον μεταφέρει στοιχεία πολιτικής και όχι απλώς διαβιβαστικά μηνύματα.

Πάντως, από την τακτική του κ. Αβραμόπουλου μόνο δυσαρεστημένος δεν είναι ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς (παλαιός ένοικος του Υπουργείου Εξωτερικών) και οι λοιποί κυβερνητικοί εταίροι.

Τέλος, η τακτική αυτή που έχει υιοθετήσει ο κ. Αβραμόπουλος, φαίνεται να είναι και αποδοτικότερη αφού οι επαφές γίνονται σε πρώτο χρόνο και δεν μεσολαβεί χρονικό διάστημα για τις αναγακείες συνεννοήσεις, τα ραντεβού και τις λοιπές ετοιμασίες ενός ταξιδιού.

Με στοιχεία και από το Newpost.gr

Σχόλια Facebook

Website Comments

Σχολιάστε