Σε νέα φάση περνά η διεκδίκηση της Αγίας Σοφίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε νέα (τελική;) φάση  περνάει  η διεκδίκηση, από την «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», της επαναφοράς του Ιερού Ναού της  Αγίας Σοφίας, σε λειτουργούσα Χριστιανική Εκκλησία. Ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας»,  Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, μετέβη τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις και συζητήσεις για το «επόμενο βήμα» της διεκδίκησης, με τους δικηγόρους  κ.κ. Αχιλλέα  Δημητριάδη και Κώστα Παρασκευά.  Παράλληλα, κατά την παραμονή του στην μαρτυρική Μεγαλόνησο,  ο κ. Σπύρου, θα οργανώσει το «Free Agia Sofia Council of Cyprus».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν συσταθεί και λειτουργούν με πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη και υπό πλήρη νομική κάλυψη,  το  «Free Agia Sofia Council of America»,  το  «Free Agia Sofia Council of Europe»,  το  «Free Agia Sofia Council of Hellas» και τώρα δημιουργείται το «Free Agia Sofia Council of Cyprus».

Του «Free Agia Sofia Council of Cyprus»,  θα ηγηθεί η Κυρία Ολυμπία Βυζάκου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος, με την οποία ο κ. Σπύρου αναμένονταν  να έχει συνάντηση αργά το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιουλίου 2012. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν  και  άλλοι  επιφανείς πολίτες της Μεγαλονήσου, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν  στην Παγκόσμια Κίνηση για την Αγία Σοφία.

Την Τρίτη το μεσημέρι (31 Ιουλίου 2012), σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ,  ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου,  θα συναντηθεί με τους δικηγόρους του κινήματος κ. Αχιλλέα Δημητριάδη και κ. Κώστα Παρασκευά, ο οποίος ήταν στην ομάδα που ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη και παρέστη στη λειτουργία στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, το Σεπτέμβρη του 2010.

Πρόκειται για τους δύο έγκριτους Νομικούς επιστήμονες οι οποίοι ήταν οι δικηγόροι της Τιτίκας Λοϊζίδου,  η οποία, ως γνωστόν, κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Τουρκία και πήρε πίσω την περιουσία της, ενώ πέτυχε και την περίφημη γνωμοδότηση  του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο,  ότι  «η κατοχή  δεν συνιστά ιδιοκτησία».

Τους διακεκριμένους Νομικούς και τον κ. Κρις Σπύρου θα απασχολήσουν τα  επόμενα νομικά βήματα που πρέπει να γίνουν,  στην διεκδίκηση της Αγίας Σοφίας, μετά και  το πολύ σημαντικό Ψήφισμα 306 του  Αμερικανικού  Κογκρέσου, το οποίο,  με ψήφους 436 υπέρ 1 κατά καλεί την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ  Έρντογαν να επιστρέψει “στους νόμιμους δικαιούχους όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες, τις κλεμμένες χριστιανικές περιουσίες, που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους τα κλεμμένα ιερά κειμήλια…”. Μετά την εξέλιξη αυτή στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η διεκδίκηση παίρνει νέα τροπή, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση της Τουρκίας προσπαθεί να παραπλανήσει πως τάχα “συμμορφώνεται” με το Ψήφισμα του Κογκρέσου, ενώ στην πραγματικότητα οι “παραχωρήσεις” που δείχνει να κάνει με δήθεν “επιστροφές” κάποιων Εκκλησιών και κάποιων Ιδρυμάτων, δεν συνιστούν παρά μεταβίβασή τους από μία τουρκική διοίκηση σε άλλη τουρκική διοίκηση… Και, φυσικά, όχι στους “νόμιμους δικαιούχους”. Και όχι ΟΛΕΣ οι Εκκλησίες και ΟΛΑ τα Ιδρύματα…

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου έχει από ετών ξεκινήσει τον αγώνα, ο οποίος και συνεχίζεται, για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό και, μάλιστα, σε Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας, όπως θεμελιώθηκε, οικοδομήθηκε και καθαγιάστηκε.  Για το θέμα αυτό ο κ. Σπύρου έχει καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2007, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, ανήμερα της Αγίας Σοφίας, τέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας των Αγιοσοφητών οι οποίοι ξεκίνησαν για να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τελέσουν ελεύθερη Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε τότε ο κ. Κρις Σπύρου στον Πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, αλλά και στον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών καθώς και στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, τους ενημέρωνε για το ταξίδι των Αγιοσοφητών και το σκοπό τους. Στην ίδια επιστολή αναφέρονταν, μάλιστα, και οι άκαρπες  διαπραγματεύσεις  που είχαν προηγηθεί, για το ίδιο θέμα,  μεταξύ του Νομικού Συμβούλου των Αγιοσοφητών, γνωστού Αμερικανού Δικηγόρου κ. Λένυ Ντέιβις και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Ενώ η αποστολή των Αγιοσοφητών ήταν καθ΄οδόν προς την Αλεξανδρούπολη, κατέφθασε επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος,  κατ΄ εντολή της τουρκικής Κυβερνήσεως του κ. Ερντογάν απαγόρευε στους αντιπροσώπους των αγιοσοφητών να μπουν και να  λειτουργήσουν στην Αγία Σοφία. Χαρακτήριζε, μάλιστα, την πρόθεσή τους αυτή ως “προβοκατόρικη ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους”.

Με βάση τη θέση αυτή, οι τουρκικές τελωνειακές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο των Αγιοσοφητών στο τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα οι Αγιασοφήτες να τελέσουν, με παριστάμενο  μητροπολίτη-Έξαρχο, Θεία Λειτουργία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με 15 τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς να την καλύπτουν ζωντανά…

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. Ορέστης Σειμένης
    Απάντηση

    Επιθυμώ να γραφτώ καί εγώ σε αυτή την, ευγενική καί θεάρεστη δίκαιη κίνηση. Πώς μπορώ;

Σχολιάστε