Σύνταξη και “Πράσινη Κάρτα” στις ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απόδημοι Έλληνες,  από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Τις «πράσινες κάρτες» (Green card) που παίρνετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τα μάτια σας! Αν τις χάσετε, αν σας τις κλέψουν, αν τις επιστρέψετε σε κάποια Αμερικανική Πρεσβεία ή Προξενείο, αν για οποιοδήποτε λόγο, τέλος πάντων, αποκτήσατε κάποτε το μαγικό αυτό «πράσινο» χαρτάκι, όχι, όμως, και την αμερικανική υπηκοότητα, και εάν δεν το έχετε στην κατοχή σας όταν φθάσετε σε συντάξιμη ηλικία, τότε το Social Security σας αφαιρεί το 25% της σύνταξης που δικαιούσθε, για τα όσα χρόνια δουλέψατε στις ΗΠΑ!

Επομένως η «πράσινη κάρτα» δεν σας εξασφαλίζει μόνον το δικαίωμα να παραμείνετε μόνιμα και να εργασθείτε στις ΗΠΑ ή να πηγαινοέρχεσθε χωρίς να χρειάζεσθε βίζα. (Η βίζα έχει καταργηθεί για ορισμένες κατηγορίες).  Παράλληλα σας κατοχυρώνει και το 100% της σύνταξής σας, εάν στο μεταξύ για όποιους λόγους έχετε αποφασίσει να μην πολιτογραφηθείτε Αμερικανός πολίτης και, επομένως, δεν έχετε αποκτήσει αμερικανικό διαβατήριο.

«Πολλοί Απόδημοι Έλληνες κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών για κάποια χρόνια, επιστρέφουν στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση και είτε επιστρέφουν την πράσινη κάρτα στην Πρεσβεία είτε τη χάνουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει κόστος. Το SC θέλει την ίδια την κάρτα προκειμένου να χορηγήσει το 100% της σύνταξης που δικαιούται ο αιτών. Δεν δέχονται αριθμούς ή φωτοτυπίες, ή βεβαίωση αστυνομικής Αρχής ότι έχει κλαπεί. Μόνον την ίδια την πρωτότυπη κάρτα δέχονται», είπε στην PHP  πηγή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η ίδια πηγή, που δουλειά της έχει να ενημερώνει τους δικαιούμενους αμερικανικής σύνταξης για τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις τους, καθώς, επίσης, και να διακριβώνει ποιοι συνταξιούχοι των ΗΠΑ που διαβιούν στην Ελλάδα παραμένουν ζωντανοί –και άρα δικαίως εισπράττουν τη σύνταξη- επεσήμανε ότι αν και όχι σύνηθες, εντούτοις κάποτε συμβαίνει πρώην κάτοικοι Αμερικής και νυν Ελλάδος, που δούλεψαν κάποια χρόνια στην Αμερική και στα 65 δικαιούνται κάποιας σύνταξης, να μην το γνωρίζουν και να μην κάνουν αίτηση για συνταξιοδότησή τους και από τις ΗΠΑ. «Εμείς, όταν τους ανακαλύψουμε, τους τηλεφωνούμε και τους λέμε, δικαιούσθε σύνταξη από την Αμερική, ελάτε να κάνετε αίτηση για να την πάρετε»…

Στο τηλέφωνο, που οι ίδιοι σου κάνουν για να σε ενημερώσουν ότι έχουν στα χέρια τους την υπόθεσή σου, –δηλαδή χωρίς τρεξίματα σε υπηρεσίες, Προξενεία κλπ.- σου εξηγούν ποιά χαρτιά πρέπει να προσκομίσεις την ημέρα που σου έχουν κλείσει, με δική τους πάλι πρωτοβουλία, ραντεβού στο Γραφείο του SC της Πρεσβείας, σου εξηγούν αν και άλλα άτομα της οικογενείας σου δικαιούνται κάποιου ποσού, π.χ. ανήλικα τέκνα, και σε κατευθύνουν πως ακριβώς πρέπει να ενεργήσεις ώστε να φθάσεις γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι αυτή ακριβώς η απλότητα στη  διαδικασία (και όχι η μόνη) που κάνει όλη τη διαφορά και που ξεχωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως μεγάλη χώρα.

Κατά τα λοιπά, με βάση τη Διακρατική Συμφωνία που έχει υπογραφεί και ισχύει ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα, αναγνωρίζεται ο χρόνος ασφάλισης στην μία ή και στην άλλη χώρα, ως χρόνος για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, (εάν σε μία χώρα δεν προκύπτει αυτοτελές δικαίωμα). Για να εξετασθεί εάν ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξης σε μία Κοινοτική χώρα, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει σ΄ αυτήν τουλάχιστον 12 μήνες ασφάλισης.

Αν ο χρόνος είναι λιγότερος, η χώρα αυτή δεν θα καταβάλλει καμία παροχή (σύνταξη). Η άλλη χώρα, όμως, μαζί με το δικό της χρόνο ασφάλισης, θα συνυπολογίσει και το χρόνο αυτό.

Για να μάθετε τι ακριβώς προβλέπει η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με το Νόμο 2186/ΦΕΚ 15/8-2-94 και ισχύει από 01/09/1994, μπορείτε να ανατρέξετε στο http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/insurance/grusa.cfm

Σχόλια Facebook

Website Comments

    • Panhellenic Post
      Απάντηση

      Καλησπέρα σας. Για το θέμα σας πρέπει να γνωρίζω εάν όσο καιρό είχατε την πράσθνη κάρτα είχατε εργαστεί στις ΗΠΑ.

Σχολιάστε