Νέο ραντεβού θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σήμερα

Στο νέο ραντεβού τους αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στις 17:00 το απόγευμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με κύριο αντικείμενο το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ και τον κατευνασμό των αντιδράσεων στο εσωτερικό των κομμάτων που εκπροσωπούν την κυβέρνηση.

Η σύσκεψη, η δεύτερη μέσα σε τρεις μέρες, θα πραγματοποιηθεί, με την τρόικα να απαιτεί οριστικοποίηση των μέτρων εντός των επόμενων ημερών. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμά της κατά τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι βαρύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. H συνάντηση αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ ενότητας έπειτα από τη διαπίστωση των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο από τη μία πλευρά και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ από την άλλη. Ο κ. Βενιζέλος, έχοντας εξασφαλίσει και τη συμμαχία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, επιμένει στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω περικοπή των μισθών και των συντάξεων και να γίνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με τις ηγεσίες της ευρωπαϊκής ένωσης, έτσι ώστε το ποσό που θα μείνει ακάλυπτο από το πακέτο των 11,5 δις να εξεταστεί σε δεύτερη φάση, για τη διετία 2015-2016 και αφού η ελληνική οικονομία στο μεταξύ εισέλθει σε φάση ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αντιπαραθέτουν τη θέση ότι για να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους εταίρους για βελτίωση των όρων του προγράμματος πρέπει πρώτα η χώρα να δείξει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, δηλαδή να διαμορφώσει εντός του Αυγούστου το πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Χθες πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις «διευκρινιστικού χαρακτήρα» των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεων της χώρας με τους θεσμικούς εταίρους. «Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντησή τους. Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο», αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση από την Ιπποκράτους.

Οι εσωτερικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δις -από τα οποία περισσότερα από 6 δις αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων- είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε

  • Η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά
  • Θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χαρακτηριστικό του κλίματος στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, είναι το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε στην «άτυπη» ενημέρωση που νωρίτερα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση».