Με εντολή Ομπάμα η ανάμειξη της CIA στην Συρία

Μεγαλύτερη εμπλοκή στη Συρία επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στους Σύρους αντάρτες -όχι όμως και όπλα-, ενώ ανάβει το «πράσινο φως» για ανάμειξη της CIA στη χώρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που είχε καταρτίσει ο Λευκός Οίκος, το οποίο εγκρίνει την παροχή μυστικής βοήθειας προς τους αντάρτες.Η βοήθεια αυτή θα αφορά την αύξηση παροχής εξοπλισμού επικοινωνιών και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις κινήσεις των στρατιωτών του Άσαντ. Ωστόσο, δεν θα αφορά τον εξοπλισμό τους.Το διάταγμα επιτρέπει τη στήριξη των ανταρτών από τη CIA. Ο ρόλος της υπηρεσίας δεν έχει, πάντως, διευκρινιστεί.Παρόμοιο διάταγμα είχε υπογράψει ο Ομπάμα στη διάρκεια των μαχών στη Λιβύη κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αντάρτες να οργανωθούν καλύτερα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτόν τον σκοπό, καθώς φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στις διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.Το πρακτορείο Reuters ανέφερε μια ανώνυμη πηγή που υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με μυστικό κέντρο διοίκησης στην Τουρκία.

Κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία φαίνεται πως λειτουργεί από κοινού με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, μια βάση για την υποστήριξη των ανταρτών της Συρίας που προσφέρει στήριξη σε στρατιωτικό επίπεδο και τεχνολογικό.Η βάση αυτή βρίσκεται, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων στα Άδανα της νότιας Τουρκίας, περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας. Ο στρατός των ΗΠΑ διατηρεί εκεί βάση Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προειδοποιεί την διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι η όποια στήριξη προς τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλιμάκωση στο Χαλέπι «βλέπει» ο ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, Ερβέ Λαντσού, πρόκειται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία σήμερα, Πέμπτη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.Η Σάουζαν Γκόσεχ της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διαθέτουν πλέον βαριά όπλα, ανάμεσά τους τανκς, των οποίων τον έλεγχο απέκτησαν.Κάλεσε και τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να διαχωρίσουν τους άμαχους από τους αντάρτες.

«Τις τελευταίες 72 ώρες είδαμε μια σημαντική αύξηση στο επίπεδο της βίας. Οι παρατηρητές μας καταγράφουν έντονη ανταλλαγή πυρών» δήλωσε η Σ.Γκόσεχ.«Επίσης, κατέγραψαν τη χρήση ελικοπτέρων, τανκς, βαρέων όπλων και πυροβολικού. Χτες, για πρώτη φορά, είδαμε πυρά από μαχητικά αεροσκάφη» δήλωσε και παραδέχθηκε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει υπό τον έλεγχό του βαρέα όπλα και τανκς.Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να ξεφύγουν από τη βία. Σε μία άλλη εξέλιξη, πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δολοφονία 35 ατόμων στη Δαμασκό από δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστικές οργανώσεις οι περισσότεροι ήταν άοπλοι πολίτες.«Τα τανκς και οι στρατιώτες έφυγαν γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα. Όταν οι δρόμοι καθάρισαν βρήκαμε τα πτώματα τουλάχιστον 35 ανδρών» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.«Σχεδόν όλοι εκτελέστηκαν με σφαίρες στο πρόσωπο, το κεφάλι και το λαιμό σε σπίτια, κήπους και υπόγεια» πρόσθεσε. Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι τα 26 από τα 35 πτώματα έχουν αναγνωριστεί και τα θύματα είναι πολίτες.

 

 

 

 

 

πηγή: in.gr