Τι είπαν Σπύρου-Τσιάρας για Απόδημο Ελληνισμό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κύριο Κωνσταντίνο Τσιάρα, επισκέφθηκε,  την Τετάρτη 1η Αυγούστου 2012, το πρωϊ, στο Υπουργείο Εξωτερικών ο π. Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  π. Πολιτειακός Βουλευτής, και Πρόεδρος του δημ. κόμματοςομογενής πολιτικός ηγέτης  κ. Κρις (Χρήστος) Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Τσιάρας, τον ενημέρωσε επι θεμάτων της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κρις Σπύρου, είναι και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, αγωνιζόμενος -με την ιδιότητα του Ανθρώπου που υπερασπίζεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας και λειτουργούσα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης. Όπως ήτανε στις 29 Μαίου  1453.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η PanHellenic Post, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για μιά σειρά θεμάτων που αφορούν αφενός μεν τις σχέσεις της ομογένειας με την γενέτειρα και, αφετέρου, οργανωτικά ζητήματα .

Ιδιαίτερα τους απασχόλησε η οργάνωση της Ομογένειας  μετά και την απόλυτη δήλωση του κ. Τσιάρα στην συνέντευξη που παρεχώρησε πρόσφατα στην ΡΗΡ https://www.panhellenicpost.com/archives/14805  (27-7-2012), ότι “…όλοι γνωρίζουμε ότι το ΣΑΕ ολοκλήρωσε ένα μεγάλο κύκλο. Είδαμε τα πλεονεκτήματα του, είδαμε και τα μειονεκτήματα του. Τώρα  μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε και να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό…”.

Ο κ. Σπύρου ως γνωστόν, έχει διατυπώσει από χρόνια την εκτίμηση ότι το ΣΑΕ “δεν έχει παρελθόν, δεν έχει και μέλλον” και πως ξοδεύτηκαν άσκοπα και ασυλλόγιστα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων για έναν οργανισμό που δεν αντιπροσώπευε ούτε το 5% της Ομογένειας «και που μόνο κομματικές σκοπιμότητες των Αθηνών και τις φιλοδοξίες του εκάστοτε προεδρείου του ικανοποιούσε και κάποιες σκόρπιες φιλοσοφικές αναζητήσεις και απόψεις κάποιων μελών του».

Μάλιστα, σε πρόσφατη δήλωσή του στην ΡΗΡ  ο κ. Σπύρου, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για το μέλλον του ΣΑΕ αλλά και γενικότερα για τις σχέσεις της Ομογένειας με το μητροπολιτικό Κέντρο, είχε δηλώσει: «Οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με σχετικούς και όχι με άσχετους» Και πρόσθεσε: «Να αντικατασταθούν οι ανεπρόκοποι με προκομμένους». Είχε και μία ακόμη, σιβυλλική θα τη λέγαμε, φράση: «black is the night in the mountains, που σημαίνει μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά», μας είπε… https://www.panhellenicpost.com/archives/15004  (27 -07-2012).

Πρόσφατα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι το ΣΑΕ έχει τελειώσει. Από δω και πέρα, θα πρέπει το προεδρείο του ΣΑΕ να αποφασίσει εάν θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου την Παγκόσμια Συνέλευση για εκλογή νέου προεδρείου (ήδη συμπληρώνονται δυο χρόνια “παράτασης” της θητείας του,  με τροποποίηση του σχετικού νόμου) και εάν θα πραγματοποιήσουν τις Περιφερειακές τους συνελεύσεις.  Όλα αυτά “με έξοδα των μελών του Προεδρείου και των Συνελεύσεων καθώς η Ελλάδα έχει ήδη διακόψει τη χρηματοδότηση του ΣΑΕ”.

Ο κ. Σπύρου κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, πρόκειται σύντομα να καταθέσει στον Υφυπουργό σχετικό Υπόμνημα γύρω από τα θέματα της Ομογένειας.

Αναφορικά, τέλος, με το ζήτημα των σχέσεων της Ομογένειας με τη γενέτειρα και την οικονομική στήριξη που η τελευταία προσδοκά, ο κ. Σπύρου υπήρξε σαφής: Εάν δεν γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων, εάν δεν φτιάξει η γενέτειρα ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα και εάν δεν σηματοδοτηθεί η Ανάπτυξη, πολύ φοβάται ότι δεν θα υπάρξουν ομογενείς και ξένοι επενδυτές που θα φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα για επενδύσεις.

Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών (και προσωπική του φίλη) κυρία Χίλαρι Κλίντον

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ

Πριν ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ,  τηλεφωνήσαμε στον κ. Κρις Σπύρου ο οποίος επιβεβαίωσε τη συνάντηση  με τον Υφυπουργό κ. Τσιάρα και  τόνισε:

«Δεν θα σας πω τι είπαμε. Θα πω μόνο ότι η συνάντησή μου μαζί του ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα της αναμειξής  μου με κυβερνητικούς αντιπροσώπους της γενέτειρας.

Ο Υπουργός κ. Τσιάρας, έδειξε μία ικανότητα την οποία δύσκολα την βρίσκεις στη γενέτειρα: ακούει με τ’ αυτιά και όχι με το …στόμα!

Συζητήσαμε γνώσεις και όχι γνώμες.  Σχετικά και όχι άσχετα.  Για την ομογένεια και που βρίσκονται οι Έλληνες της Διασποράς.

Τον συγχαίρω για την προσήλωσή του στο να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι απόδημοι και ακόμη αντιμετωπίζουμε, τα οποία γνωρίζω πολύ καλά από πρώτο χέρι, έχοντας συζητήσει, γνωρίσει και ζήσει μαζί με χιλιάδες απόδημους τα 56 χρόνια που ζω στην ξενειτιά.

Και πιστεύω ότι όταν ολοκληρώσει  την περίοδο της ενημερωσης, θα πράξει τα δέοντα. Θα ασχοληθεί με τα  πραγματικά προβήματα των Αποδήμων . Και το πραγματκό  προβλήμα είναι πόσοι είμαστε, ποιοί είμαστε,που είμαστε, ποιά είναι τα επιτεύγματά μας,  πως επιβιώσαμε και πως ανεβήκαμε τα σκαλοπάτια  της επιτυχίας. Πώς βγάλαμε ρίζες και καρπούς  ξεριζωμένοι και μεταφυτευμένοι σε άλλες  χώρες ανά τον κόσμο.

Αυτό πρέπει  να κατανοήσει  ο κάθε υφυπουργός αποδήμων ελλήνων. Και  όταν κατανοήσει αυτό, δεν υπάρχει πρόβλήμα που δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της γενέτειρας.

Χαίρω που ο νέος Υπουργός αποφάσισε να ασχοληθε με τα σχετικά  να απορρίψει τις αποτυχίες και να μην ασχοληθεί με μεταμοσχεύσεις παρά να κάνει την εμφύτευση μιάς νέας πορείας  σχέσεων μεταξυ αποδήμων και γενέτειρας Την οποία οι καιροί απαιτούν και η γενέτειρα την χρειάζεται.

Οι απόδημοι, για τη γενέτειρα είναι ένα βουνό από διαμάντια, που περιμένουν τους  κόπτες να τα επεξεργαστούν».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να σημειωθεί ότι εκτενή συνένετυξη του κ. Σπύρου πάνω στα θέματα της ελληνικής οικονομίας, δημοσίευσε την τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 η ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών  “Αδέσμευτος Τύπος.”  (Ολόκληρη η συνένετυξη:

Στη συνέντευξη αυτή, που συζητήθηκε έντονα στα πολιτικά γραφεία, ο κ. Σπύρου επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να αποτύχει, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα”.

Σχολιάζοντας την πολιτική Μέρκελ και Σαρκοζί, ο κ. Σπύρου υποστηρίζει ότι “όταν αντικαιστάς τη λογική με τη φιλοσοφία ακραίας συντηρητικής κηδεμονίας, οδηγείσαι με μαθηματική αρίβεια σε λάθη όχι μόνον τακτικής αλλά και πολιτικής”.

Προσκαλώντας “να μην φύγει κανένα ελληνόπουλο στο εξωτερικό”, ο κ. Σπύρου, απάντησε ερώτημα εάν ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπιλ Κλίντον (προσωπικός φίλος του οποίου είναι) κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα έφυγε προβληματισμένος:  “Ο Μπιλ Κλίντον δεν είναι ποτέ απαισιόδοξος, μόσον αφορά την Ελλάδα”, είπε και πρόσθεσε:  «Ο Κλίντον  πιστεύει στις δυνατότητες των Ελλήνων».

Τέλος, αναφερόμενος στα αίτια που οδήγησαν στην σημερινή οικονομική κρίση ο έμπειρος πολιτικός ηγέτης, που, για χρόνια, χρημάτισε και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής του Νιου Χάμσαιρ,  επισημαίνει: “Δεν μπορεί το 75% των Ελλήνων να συμπερφέρεται ως “κάτοικοι” αυτής της χώρας, απολαμβάνοντας μόνο προόμοια και το 25%  ως “πολίτες” της Ελλάδος με υποχρεώσεις έναντι του κράτους και της κοινωνίας. Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να συνειδητοποιήσει ο Έλληνας ότι έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις έναντι του κράτους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κρις Σπύρου στον www.adesmeytos.gr