ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Σχετικοί και άσχετοι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σχετικός είναι ο κάθε ένας που γνωρίζει αυτά που λέει ότι ξέρει.  ‘Ασχετος είναι ο κάθε ένας που δεν ξέρει αυτά που νομίζει ότι ξέρει!..

Και επειδή εμείς οι νεοέλληνες όλα νομίζουμε ότι τα ξέρουμε, έχουμε μια αυξημένη τάση προς την ασχετοσύνη, γενικώς…

Εξ ου και η φράση: Α, ρε άσχετε!..

Σχετικό και άσχετο. Το πρώτο είναι θετικό στοιχείο. Το δεύτερο αρνητικό. Αν και ετερώνυμα, όμως, αυτά, κόντρα στο Νόμο της Φυσικής, δεν έλκονται! Αντίθετα, απωθούνται!

Συνήθως το δεύτερο απωθεί και κρατά σε απόσταση το πρώτο.  Το δεύτερο, το άσχετο, πιάνει κατά κανόνα  τα καλύτερα  πόστα. Όχι μόνον τα  Κυβερνητικά.  Τις καλύτερες θέσεις.  Όχι μόνον τις Δημόσιες.  Βλέπετε, έχει την ικανότητα να μεταμφιέζεται. Να δείχνει άλλο από αυτό που είναι.

Είναι λαλίστατο. Έχει άποψη επί παντός του επιστητού. Και δεν σηκώνει αντιρρήσεις η …αυθεντία του!  Όσο πιό άσχετος είναι, τόσο περισσότερο μιλάει φωνάζοντας, για σου πάρει τον «αέρα»..

Κατά κανόνα  καταπιάνεται με θέματα της υψηλής διανοτικής στρατόσφαιρας και σπανίως με θέματα της πεζής καθημερινότητας. Είναι σαν να λέει: Εγώ είμαι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα…  Και αρχίζει να τα τοποθετεί μέσα στο χωροχρόνο, άναρχα και αυθαίρετα όπως και τα περισσότερα σπίτια της Ελλάδος!

Στην πραγματικότητα απλώς γνωρίζει την ανθρώπινη φύση: Αν πεις σε κάποιον ότι ο ουρανός έχει 3,4 τρις. αστέρια, θα ανοίξει με θαυμασμό το στόμα του και θα αναφωνήσει ένα α!!!

Εάν του πεις, δείχνοντάς του το διπλανό παγκάκι: Μην καθίσεις  έχει χρώματα, θα …απλώσει το χέρι του να το διαπιστώσει!

Έτσι, ο άσχετος, αναφερόμενος σε θέματα δυσνόητα και πολύπλοκα, δεν διακινδυνεύει να αποκαλυφθεί η ασχετοσύνη του. Εκτός και εάν ο συνομιλητής του συμβαίνει –εκ τύχης ή από δική του ατυχία- να είναι …σχετικός.

Αυτός, ο σχετικός, αντίθετα με τον άσχετο, δεν μιλάει ποτέ  πολύ και μονάχα γι αυτά που γνωρίζει. Δεν δημιουργεί «make believe theater», αλλά στήνει το θίασο επί σκηνής όπως ακριβώς και στις θέσεις που πρέπει να είναι για να παίξει σωστά το ρόλο του.

Επειδή έχει αυτογνωσία είναι συνήθως χαμηλών τόνων και δεν κάνει αισθητή την παρουσία του.

Δεν είναι αναγκαίο να είναι κανείς πολυ-μορφωμένος για να είναι σχετικός. Σχετικός είναι ο χειρουργός  που ξέρει πως να χειριστεί το νυστέρι όπως σχετικός είναι και ο μηχανουργός που γνωρίζει πως να χειριστεί  τον τόρνο.

Άσχετος, είναι ο ένας στη θέση του άλλου…

Σημασία έχει οι σχετικοί να ασχολούνται με τον τομέα που γνωρίζουν.

Οι άσχετοι, δεν πειράζει σε όποιον τομέα και να απασχοληθούν.

Γιατί,  το ίδιο …άσχετο θα είναι το αποτέλεσμα που θα παράξουν!

Στον Κυβερνητικό ή τον ιδιωτικό τομέα…