Ο Κυπριακός τύπος σήμερα,6 Αυγούστου 2012


Η κατάσταση στην οικονομία, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, η διεκδίκηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον Παύλο Κοντίδη και το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί έλλειψη γάλακτος στην αγορά, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Το πρώτο κούρεμα” γράφει ότι ένα πακέτο με κωδικοποιημένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της κρίσης έδωσε η Βουλή στην τρόικα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι γράφει ιστορία ο 22χρονος ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης αφού το απόγευμα διεκδικεί το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Αλλού γράφει ότι σφοδρή αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου που επέκρινε τον ίδιο και την Κυβέρνηση για το Κυπριακό και την οικονομία, άνοιξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην αντικατοχική εκδήλωση της Δερύνειας.

 

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Ενότητα πνιγμένη στη θάλασσα της Αμμοχώστου”, γράφει ότι με φόντο την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ξέσπασε νέα οξεία πολιτική αντιπαράθεση, την ώρα που άπαντες οι πολιτικοί μιλούν για την ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, πως “αν ζούσε ο Μακάριος θα απέρριπτε τη διζωνική”. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα-Ισραήλ θωρακίζουν την κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι από τούδε και στη εξής συνεχής θα είναι η παρουσία ελληνικών και ισραηλινών πολεμικών πλοίων περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ.

 

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τραβούν `κόκκινες γραμμές`”, γράφει ότι τις δικές τους “κόκκινες γραμμές” άρχισαν να χαράσσουν οι συντεχνίες (ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου), οι οποίες βρίσκονται ήδη σε τροχιά σύμπηξης κοινού μετώπου μπροστά στα μέτρα που τροχοδρομούνται από την υιοθέτηση του όποιου μνημονίου προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κόρη του Ισαάκ Ισαάκ, – που δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου 1996 από τους Τούρκους στο οδόφραγμα της Δερύνειας – το “χελιδονάκι” από τους στίχους της Χάρις Αλεξίου, 16 χρόνων σήμερα, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης όταν απέτισε φόρο μνήμης και τιμής στον τάφο του πατέρα της. Αλλού γράφει ότι αναμένεται να παρατηρηθεί έλλειψη γάλακτος στην αγορά ύστερα από την απόφαση του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) να μειώσει τις ποσότητες νωπού αγελαδινού γάλακτος προς τις γαλακτοβιομηχανίες.

 

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Γράφει ιστορία ο Παύλος Κοντίδης”, γράφει ότι τα βλέμματα όλου του πλανήτη θα είναι στραμμένα σήμερα στον 22χρονο ιστιοπλόο από την Κύπρο που πάλεψε στα νερά της Μάγχης και κάνει σήμερα περήφανη την πατρίδα του, γράφοντας μια από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον τελικό ύψους και ο Κυριάκος Ιωάννου μαζί με άλλους 13 αθλητές. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι “βασική συνιστώσα της πολιτικής της ε/κ πλευράς το θέμα της Αμμοχώστου”, τονίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα, είτε στις συναντήσεις με ηγέτες ξένων κρατών είτε με ηγέτες του Συμβουλίου της ΕΕ.