Πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Εντατικοποίηση των επαφών Ελλάδας – Ισραήλ, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, είναι το αποτέλεσμα των γόνιμων συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες και της διευρυμένης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας, η σύγκληση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας το ταχύτερο δυνατό, θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση των στενών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον κ. Πέρες για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι η εκδήλωση της συστημικής κρίσης του ευρώ, επισημαίνοντας ότι χωρίς κοινή οικονομική διακυβέρνηση και βήματα προς την πολιτική ενοποίηση η νομισματική ένωση οδηγείται σε αδιέξοδο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τον Ισραηλινό ομόλογό του για τα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα το κυπριακό, αναφέροντας ότι «η επίλυσή του θα συμβάλει στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» και επισημαίνοντας ότι «προσβλέπει στη συμπαράσταση και στήριξη του Ισραήλ».
«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη θέληση των δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως αρμόζει και στην ιστορία των δύο λαών μας» είπε ο κ. Παπούλιας, καλωσορίζοντας εγκάρδια τον κ. Πέρες. Ευχαριστώντας «εκ βάθους καρδίας», ο Πρόεδρος του Ισραήλ απάντησε: «Έχουμε κοινή ιστορία και αυτή τη στιγμή πρόκειται να βελτιώσουμε και το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας αυτής, διότι υπήρχε ήδη φιλοσοφική και γεωγραφική προσέγγιση. Υπάρχει επίσης προσέγγιση όσον αφορά τη γεωγραφική διάσταση της Μέσης Ανατολής -που και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- και αναφέρομαι στα σύνορα της Μέσης Ανατολής και -θα έλεγα- ότι ακολουθούμε και εμείς τη ζώνη του ελαιόλαδου, της ελιάς και των καρπών. Άρα, λοιπόν, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε και εμείς στην ίδια ήπειρο των ελαίων και του ελαιόλαδου». «Πιστεύω» πρόσθεσε ο κ. Πέρες, «ότι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό για τις δύο χώρες και πέρα από τη γεωγραφία και τη φιλοσοφία, μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή και την επιστημονική συνεργασία, η οποία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της νέας εποχής».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Πέρες μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, για συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από δύο ώρες χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Πέρες στη συνέχεια θα δει τους κ.κ Τσίπρα και Βενιζέλο. Την Τετάρτη θα μεταβεί με τον κ. Παπούλια στην Ύδρα και την Πέμπτη το πρωί θα αναχωρήσει για το Ισραήλ