Στον κάλαθο αχρήστων η εφεδρεία;

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του Γιάννη Στουρνάρα και όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση.
Η κόντρα ξεκίνησε κατα την σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξιμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρόέδρο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Στη σύσκεψη ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης και υπουργός Ναυτηλίας Κ. Μουσουρούλης.
Το κύριο θέμα ήταν των Ναυπηγίων Σκαραμαγκά και οι αποκρατικοποιήσεις όμως η ένταση ξεκίνησε όταν τέθηκε το θέμα της εφεδρείας και  συγκεκριμένα τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν στην εφεδρεία.
Βγαίνοντας απο το Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης τάχθηκαν κατηγορηματικά εναντίον του σχεδίου της εφεδρείας.
Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είχε μια αρνητική εμπειρία από το θέμα αυτό και ότι δεν πρέπει να ξανασυζητηθεί ενώ δήλωσε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο.
“Το θέμα της εφεδρείας το έχουμε συζητήσει, το συζητήσαμε και πάλι. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε μια αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Η εφεδρεία ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.Και αυτή μου η δέσμευση σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ισχύει απολύτως. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων”, είπε ο κ.Βενιζέλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης είπε ότι η εφερδεία είναι ένα φιάσκο και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τώρα. «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας» είπε μετά τη σύσκεψη, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος αλλά σπρώχνει και συμπολίτες μας στην ανεργία».

«Αποδείχθηκε, στο βαθμό που εφαρμόστηκε, πως ήταν ένα φιάσκο, και δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο» είπε χαρακτηριστικά ο Φ.Κουβέλης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως υπήρξε ένταση μεταξύ του κ.Κουβέλη και του υπουργού Οικονομικών για το θέμα αυτό.
«Από που προέκυψε το θέμα της εφεδρείας; Δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία!», φέρεται να είπε με αυστηρό ύφος ο κ. Κουβέλης στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία και δεν απάντησε. Μάλιστα προκάλεσε  εντύπωση  το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν παρενέβη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς υπέρ του κ. Στουρνάρα.
Ο κ. Κουβέλης είχε πέραν των άλλων και έναν πολιτικό λόγο να αντιδράσει. Το μέτρο αυτό, εφόσον αποφασιστεί, θα κληθεί να το εφαρμόσει ο κ. Αντ. Μανιτάκης, ο ένας εκ των δύο υπουργών που συμμετέχουν με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.  Οι συνεχείς διαμάχες των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με Στουρνάρα για τον τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά ο υπουργός Οικονομικών το θέμα των νέων μέτρων, έχει προφανώς θορυβήσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη στις 16.00 το Υπουργείο Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων.

«Συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου σε ερώτηση για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. «Τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε», απάντησε από την πλευρά του σε αντίστοιχο ερώτημα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στις 16:00 στο υπουργείο Οικονομικών για να ενημερωθεί για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Χθες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν σε  μία πρώτη λίστα αποκρατικοποιήσεων που θα περιλαμβάνει τις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, κτήμα Αφάντου, IBC, Κασσιόπη και τους αυτοκινητόδρομους, ενώ οι ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω.
Επίσης είναι έτοιμα για αποκρατικοποίηση 48 ακίνητα του Δημοσίου και το Ελληνικό αλλά αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς.