Κρητική διατροφή στα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού

Η Eτήσια Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (οι Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων)  πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012, στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα η Συνέλευση θα λάβει χώρα στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην οδό Βερνάρδου 10 ( δίπλα στο Ωδείο ) και ώρα 9.00μμ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της θα κατατεθεί πρόταση για τη καθιέρωση της κρητικής διατροφής στα χιλιάδες ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης,  ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο κ. Αρναουτάκης δέχτηκε στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Αντώνη Τσουρδαλάκη (φωτογραφία κάτω) σε μία συνάντηση όλο… Κρήτη. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, την άμεση διασύνδεση των απόδημων Κρητικών με την Περιφέρεια Κρήτης, μελετά το αιρετό όργανο του νησιού, που σχεδιάζει την ίδρυση και λειτουργία μόνιμου Γραφείου που θα υπηρετήσει τον παραπάνω σκοπό. Ο Πρόεδρος του τριτοβάθμιου Οργάνου των Κρητών, που συνοδευόταν από το μέλος της διοίκησης, Ιπποκράτη Μπελαδάκη, ζήτησε από τον κ. Αρναουτάκη τη στήριξη της Περιφέρειας, στη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου Κρητών, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2013 στα Χανιά και μεταξύ άλλων θα μετέχουν κρητικόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς.


Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε δεδομένη τη στήριξη της Περιφέρειας στην οργάνωση του συνεδρίου και άνοιξε διαύλους για περεταίρω συνεργασίες. Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να φέρουμε όλους τους Κρήτες πιο κοντά για ένα καλύτερο αύριο του νησιού μας.  Θεωρώ ότι μόνο με τη συμπόρευση, τη  συνεργασία, τη συνέργεια και την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε τα στόχο μας. Είμαστε δίπλα τους είναι δίπλα μας και θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για την Κρήτη.»
Στο κάλεσμα για συνεργασία ανταποκρίθηκε άμεσα ο κ. Τσουρδαλάκης, που τόνισε ότι στους χαλεπούς καιρούς για τη χώρα μας η αρωγή στην πατρίδα είναι υπεραναγκαία.
Ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου, στήριξη της κρητικής διατροφής και του τουρισμού. Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τσουρδαλάκης είπε ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο έχει συγκεκριμένη πρόταση, για τη καθιέρωση της κρητικής διατροφής στα χιλιάδες ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.
Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών είναι το γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς την ελληνική πολιτεία για θέματα που αφορούν τους ανά τον κόσμο απόδημους Κρητικούς. Αποτελεί το τριτοβάθμιο όργανο των Κρητών που ζουν εκτός του νησιού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των κρητικών ομοσπονδιών, συλλόγων και αδελφοτήτων ανά τον κόσμο. Απώτερο σκοπό έχει την προβολή της Κρήτης και της κρητικής ταυτότητας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ήδη το προεδρείο του Συμβουλίου έχει ενημερώσει σχετικά τα μέλη και τους έχει συστήσει να συμπληρώσουν τις αιτήσεις συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση.  Σύμφωνα με το Καταστατικό του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στη Συνέλευση μπορούν να συμμετάσχουν 10 αντιπρόσωποι από την Αμερική, 10 από την Ελλάδα, 8 από την Ευρώπη, 6 από την Ωκεάνια και ένας από την Νότια Αφρική.

Το Παγκόσμιου Συμβούλιο Κρητών ζήτησε επίσης από τα μέλη του να καθορίζουν δύο αντιπροσώπους της κάθε Ομοσπονδίας προς το Ίδρυμα Κρητικών Μελετών & Ερευνών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Τονίζεται ότι η φετινή Γενική Συνέλευση είναι και Καταστατική και όλοι οι οργανισμοί έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τροποποιήσεις για το Καταστατικό.

Τα μέλη θα πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους εγκαίρως για να κοινοποιηθούν σε όλα τα μέλη του ΠΣΚ πριν την Γενική Συνέλευση. Σημειώνεται ότι αντίτυπο του Καταστατικού βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, στο www.wcc.gr

Κατά  την διάρκεια  της  Συνέλευσης  θα  συζητηθεί  και  το  επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο  των Κρητών  τον Ιούλιο  του  2013  στα  Χανιά  της  Κρήτης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η Ημερήσια διάταξη της Ετήσιας Συνέλευσης το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 έχει ως ακολούθως:

Προσέλευση  &   Εγγραφές  Μελών  /  Αντιπροσώπων

Καλωσόρισμα  – Προέδρου ΠΣΚ  κ. Αντώνη  Τσουρδαλάκη

Αγιασμός  – Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης  Ρεθύμνης  &  Αυλοποτάμου  ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Χαιρετισμοί

( α)         Περιφερειάρχης  Κρήτης  κ.  Σταύρος Αρναουτάκης

( β )        Αντιπεριφερειάρχης  Ρεθύμνης  κα. Μαρία  Λιονή

( γ )        Δήμαρχος  Ρεθύμνης  κ. Γεώργιος  Μαρινάκης

( δ )       Βουλευτές  της  Κρήτης

Αναφορές   – Προέδροι   Ομοσπονδιών

(α)          Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής  κ.  Ιωάννης  Μάνος

(β)          Παγκρητικής  Ομοσπονδίας  Ευρώπης  κ. Ιωάννης  Επιτροπάκης

(γ)          Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης

(δ)          Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Ν.Ζ. , Γραμματέας  κ. Ιωάννης  Τριπιδάκης

(ε)          Κρητική  Ένωση  Νότιας  Αφρικής  κ. Παύλος  Αντωνάκης

Διάλειμμα  &    Αναχώρηση  επισήμων καλεσμένων

ΕΝΑΡΞΗ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ

(α)          Εκλογή Προέδρου  & Γραμματέα  της Γενικής  Συνέλευσης

(β)          Νομιμοποίηση   αντιπροσώπων  των  Ομοσπονδιών

(γ)          Αναφορά   Προέδρου   Π.Σ.Κ.  κ.  Αντώνη  Τσουρδαλάκη.

(δ)          Αναφορά  Ταμία   Π.Σ.Κ.   δ.  Μαρία  Λαγουδάκη

(ε)          Αναφορά  Ελεγκτικής  Επιτροπής  – κ. Νίκος Βερυκάκης

(ζ)           Αναφορά  Ιδρύματος Κρητικών Μελετών Ερευνών – κ. Ιωάννης Νάθενας

(η)          Τροποποιήσεις  Άρθρων  Καταστατικού

(θ)          Προτάσεις  μελών  σε Επίτιμα  Μέλη

(ι)           Ελεύθερα  Θέματα