Διαφωνούν ΣΑΕ-ΥΦΥΠΕΞ για αλλαγές-εκλογές

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Διαφωνία έχει προκύψει μεταξύ του Προεδρείου του ΣΑΕ και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας  Αποδήμου Ελληνισμού πρέσβη κ. Π. Παναγιωτόπουλου -εμμέσως και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα- αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου αφενός μεν να προχωρήσει σε «…μικρής έκτασης τροποποίηση του ν.3480/2006 (ΦΕΚ 161)…) και, αφετέρου να επιζητήσει την  σύγκληση των Περιφερειακών Συνελεύσεων  και της Ζ’ Τακτικής Συνέλευσης ΣΑΕ για την εκλογή νέου Προεδρείου, μέσα στο Δεκέμβρη του 2012.

Όπως είναι σε θέσει να γνωρίζει η  Panhellenic Post, οι θέσεις αυτές του υπουργείου, που εκφράζονται σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή κ. Παναγιωτόπουλου  (26/7/2012) προς το προεδρείο του ΣΑΕ,  αποκρούστηκαν από τον Συντονιστή Αμερικής κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλου, αλλά και από τον Συντονιστή Καναδά κ. Δάγωνα.

Ο κ. Σπυρόπουλος, στην από 5 Αυγούστου 2012 επιστολή του, εκφράζει «ιδιαίτερη έκπληξη» για την εξέλιξη αυτή και υπενθυμίζει την παλαιότερη (8 Οκτωβρίου 2011) ενυπόγραφη από όλα τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ επιστολή στην οποία, όπως επισημαίνει: «…αναφέρουμε ως ρητή μας απόφαση και δέσμευση πώς δεν θα προχωρήσουμε στη διοργάνωση νέων Περιφερειακών Συνελεύσεων και της 7ης Τακτικής Συνέλευσης, με την ισχύσουσα νομοθεσία καθώς θα διαιωνίσει την υφιστάμενη κατάσταση και φυσικά δεν έχει κανένα νόημα».

Το «θυμωμένο» ύφος της απάντησης δεν πέρασε απαρατήρητο από την Γενική Γραμματεία ενώ σε «επιβεβαίωση» του γράμματος αλλά και του πνεύματος της επιστολής Σπυρόπουλου ελήφθη στη Γενική Γραμμάτεια και έτερη επιστολή τη φορά αυτή από το Συντονιστή Καναδά κ. Δάγωνα.

Στην επιστολή του ο συντονιστής ΣΑΕ Καναδά, ζητάει «το συντομότερο δυνατόν» συνάντηση του προεδρείου του ΣΑΕ με τον Υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα, επισημαίνει ότι «δεν δυνάμεθα να προβούμε στην διοργάνωση περιφερειακής Συνέλευσης ούτε να συμμετάσχουμε στην 7η Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ» και ζητά την «άμεση σύγκλιση  ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα σχετικά θέματα και από κοινού με την πολιτική ηγεσία θα ετοιμάσει σχέδιο νόμου για την αλλαγή του 3480/2006».

Από πλευράς Υφυπουργού κ. Τσιάρα, έγκυρες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ¨κορεσμός” σε  ό,τι αφορά το παρελθόν του ΣΑΕ το οποίο θεωρεί “ξεπερασμένο” και “τελειωμένο”. Ομογενείς που συνομιλούν μαζί του τις τελευταίες ημέρες επιμένουν ότι ο κ. Υφυπουργός “είναι αποφασισμένος να τελειώσει με την κωμωδία που παίζεται σε βάρος του ελληνικού λαού και της ομογένειας” και πως “είναι εξοργισμένος με κάποιες τακτικές” του κ. Ταμβάκη και ορισμένων άλλων μελών του προεδρείου.

Στους διαδρόμους του υπουργείου ακούγεται έντονα το όνομα του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ αναφορικά με την προεδρεία του ΣΑΕ, αν και -κυπριακοί κύκλοι διαρωτούνται- ” και τόσα χρόνια που ασχολείται με το Κυπριακό, τι έχει καταφέρει;”.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Panhellenic Post, μέλη του προεδρείου, όπως ο Συντονιστής Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Νικ. Νικολάϊδης, ο οποίος βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην Αθήνα, προβληματίζονται ως προς τη στάση που θα τηρήσουν καθώς  αδυνατούν να κατανοήσουν σε τι θα χρησιμεύσουν οι εκλογές για την ανάδειξη ενός νέου προεδρείου σε έναν οργανισμό ο οποίος «πνέει τα λοίσθια», σύμφωνα και με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Εξάλλου μέλη του προεδρείου διαφωνούν με  την εκτίμηση του Συντονιστή Αμερικής κ. Θ. Σπυρόπουλου, αλλά και του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκη ότι υπάρχει «ομόφωνη απόφαση» του Προεδρίου αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο 3480/2006. Τόνιζαν δε, ότι υπάρχουν αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων σημείων του νόμου οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στο κείμενο των προτάσεων του Προεδρείου. Επίσης, κατείγγειλλαν  ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν πάρθηκαν από την ολομέλεια του προεδρείου ομόφωνα, αλλά μόνον από 6 μέλη, εν απουσία των υπολοίπων 5 μελών του 11μελούς Προεδρείου…

«Σε τέτοιες σοβαρές αποφασεις που κρίνεται το μέλλον του Συβουλίου Απόδημου Ελληνισμού –έλεγαν στην ΡΗΡ-  θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται  ομόφωνα και  όχι με απλή πλειοψηφία».

Την όλη συγκεχυμένη κατάσταση επιβαρύνει η εμμονή μελών του Προεδρείου στο να υπάρξει, έστω και τώρα, η απαιτούμενη και από το νόμο «διαφάνεια στα οικονομικά», αλλά και στο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες  διαδικασίες αναφορικά με τις αλλαγές στο νόμο 3480/2006.

Κύκλοι του προεδρείου ΣΑΕ  τόνιζαν στην ΡΗΡ ότι η προσπάθεια του κ. Στ. Ταμβάκη  να προσελκύσει ιδιώτες με χρήματα προκειμένου να αναλάβουν το κόστος της Τακτικής Συνέλευσης, έτσι όπως μεθοδεύεται, είναι παρεξηγήσιμη, όπως  επιλήψιμη είναι και η προσπάθεια μελών του Προεδρείου να γίνουν τα Περιφερειακά όπως αυτοί τα θέλουν.

Να βγαίνουν, δηλαδή,  από την περιφέρεια οι εκπρόσωποι που θα πάνε στο Παγκόσμιο, αποκλείοντας, έτσι, την πλειοψηφία των μικρών ομογενειακών οργανώσεων καθώς είναι βέβαιο ότι στα Περιφερειακά θα βγαίνουν μόνον εκείνοι  που έχουν τους περισσότερους εκπροσώπους εκεί.

Ένα ελεγχόμενο, δηλαδή ΣΑΕ, από τους ίδιους τους Περιφερειάρχες.

Εκπρόσωποι της Ομογένειας, έλεγαν, τέλος, στην ΡΗΡ ότι  η παραίτηση όλου του Προεδρείου του ΣΑΕ ίσως θα επέφερε μία καλύτερη λύση για ένα νέο ξεκίνημα.