Έρχεται η εφεδρεία – σύσκεψη Στουρνάρα και Μανιτάκη

– Μόλις 630 εκατομμύρια ευρώ θα κερδίσει το ελληνικό δημόσιο
– Θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα είπε ο Μανιτάκης
– Τα μέτρα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Αυγούστου

Το θέμα συζητήθηκε στην σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του επιτελείου του και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.

Τα μέτρα, θα είναι έτοιμα στα τέλη Αυγούστου αλλά όχι αναλυτικά, αφού θα εξειδικευτούν από κοινού με την τρόικα.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρότι έχουν ήδη βρεθεί και αποφασιστεί μέτρα αξίας 7,5 – 8 δισ. ευρώ, 1 δισ από αυτά έχει επιστραφεί ως απαράδεκτο από την τρόικα.

Ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο το μέτρο της εφεδρείας μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό απάντησε ότι, η αντισυνταγματικότητα της εφεδρείας θα συζητηθεί όταν γίνει η ρύθμιση, προσθέτοντας ότι τότε θα συνταχθεί έτσι ώστε να τηρεί όλους τους νόμους μηδέ εξαιρουμένου και του συντάγματος.

Επεξεργαζόμαστε όλες τις δυνατότητες και όλα τα σενάρια είπε ο κ.Μανιτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικότητας.

«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε χθες στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μη φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις», είπε δεύτερος αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς, καθώς ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά διαφωνούν με το μέτρο, αναφέροντας ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους.
Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έβγαιναν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 40% των αποδοχών τους για έναν χρόνο. Τελικά αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης, και λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί που εντάχθηκαν στο μέτρο της εφεδρείας.
ΠΗΓΗ: NewsIt.gr