Ιδρύεται Γραφείο Αποδήμων Κρητών

Ο ιδιαίτερος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ομογένεια στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αναδείχθηκε μέσα από τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που έγιναν με επιτυχία το Σάββατο στο Ρέθυμνο. Όπως ανακοινώθηκε, το Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών, θα γίνει το καλοκαίρι του 2013 στα Χανιά.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, μιλώντας στην Panhellenic Post δήλωσε ότι η ετήσια γενική συνέλευση στέφθηκε από επιτυχία γεγονός το οποίο, όπως είπε, θα τονίζεται και σε Δελτίο Τύπου το οποίο θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης

Ο Περιφεριάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Αντώνη Τσουρδαλάκη και εκπροσώπων διεθνών Ομοσπονδιών και Ενώσεων Κρητών, υπογράμμισε τη βούληση της Περιφέρειας, για άμεση δημιουργία και λειτουργία μόνιμου γραφείου απόδημων Κρητών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι επιβάλλεται η συνεργασία και κινητοποίηση αναγνωρισμένων, διακεκριμένων και βραβευμένων Κρητών που ζουν και διαπρέπουν ανά τον κόσμο, ο καθένας στον τομέα του, είτε αυτός είναι ο επιστημονικός, ο κοινωνικός, ο οικονομικός, ο πολιτιστικός, ο καλλιτεχνικός, ή άλλος, τους οποίους, όπως είπε, “θα καλέσουμε στην Κρήτη σε ανοιχτές διαλέξεις και συζητήσεις μιας και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας”. \

Κατά τα λοιπά, κάλεσε  τα μέλη του παγκόσμιου συμβουλίου Κρητών να επενδύσουν  στις νέες τεχνολογίες,  στον τουρισμό και σε άλλους παραγωγικούς τομείς.

Ζήτησε δε από το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών να βοηθήσει αποτελεσματικά τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στην Κρήτη  από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης  και τις Μητροπόλεις του νησιού καθώς επίσης και από άλλους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να μην πεινάσει ο λαός.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς επισήμανε το σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνουν να επιτελέσουν οι απανταχού Κρήτες  στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού, της Ευρώπης των δανειστών και της Ελλάδας του μνημονίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς  (φωτογραφία πάνω) κάλεσε το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών να δώσει δυναμικό παρόν στον αγώνα ενάντια στο νέο ρατσισμό που αναπτύσσετε κατά των συμπατριωτών μας  σε πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως στη Γερμανία . Ζήτησε  από τα μέλη του  παγκόσμιου συμβουλίου Κρήτης να στηρίξει τις προσπάθειες  του Ελληνικού λαού για απαλλαγή της  πατρίδας μας από το μνημόνιο και να αναπτύξουν συντονισμένες αντιμνημονιακές δράσεις στις χώρες  στις οποίες κατοικούν  οι Κρήτες της διασποράς.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Αρναουτάκη, (φωτοφραφία κάτω) που έγινε παρουσία βουλευτών, της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, φορέων του Ρεθύμνου και των πρώην Πρόεδρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. κ. Αεράκη και Σημαντήρη, έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας χαιρετίζοντας την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Θέλω να γνωρίζεται ότι με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι σε εσάς που ζείτε μακριά από την Ελλάδα και την Κρήτη στις πέντε ηπείρους της Γης.
Να ξέρετε ότι είμαστε περήφανοι για σας και χαιρόμαστε όταν ακούμε τις προόδους σε κάθε δραστηριότητά σας, τιμώντας έτσι τον τόπο σας και την καταγωγή σας.
Η Κρήτη διαθέτει εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, που έχει προσφέρει τεράστιο έργο, σ’ αυτό που λέμε σήμερα, πρόοδο και πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα η κρητική διασπορά στο γενικότερο πλαίσιο των παγκοσμιοποιημένων και οικουμενικών αγορών, δικτυώνεται και λειτουργεί σαν παγκόσμιο δίκτυο σε ένα οικουμενικό περιβάλλον.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Ελλάδα διανύουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των Ελλήνων, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει.
Σήμερα η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί πρωταρχική αναγκαιότητα. Η αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία αποτελεί την βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος.
Και εδώ μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο. Στους προσεχείς στόχους μας είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμου γραφείου απόδημων Κρητών με σκοπό την άμεση διασύνδεση των απόδημων Κρητικών με την Περιφέρεια Κρήτης.
Ένα γραφείο το οποίο θα συμβάλει στην ανατροφοδότηση ιδεών και καλών πρακτικών αλλά και τη διευκόλυνση των απανταχού Κρητών ανά την υφήλιο.
Στοχεύουμε στη συνεργασία και κινητοποίηση αναγνωρισμένων, διακεκριμένων και βραβευμένων Κρητών που ζουν και διαπρέπουν ανά τον κόσμο, ο καθένας στον τομέα του, είτε αυτός είναι ο επιστημονικός, ο κοινωνικός, ο οικονομικός, ο πολιτιστικός, ο καλλιτεχνικός, ή άλλος, τους οποίους θα καλέσουμε στην Κρήτη σε ανοιχτές διαλέξεις και συζητήσεις μιας και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη στο γραφείο μου τον διαβεβαίωσα για την ενεργή στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου Κρητών, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2013 στα Χανιά.
Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να υπάρχει η μεταξύ μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να φέρουμε όλους τους Κρήτες πιο κοντά για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας.
Θεωρώ ότι μόνο με τη συμπόρευση, τη συνεργασία, τη συνέργεια και την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας.
Είμαστε δίπλα σας και σας νιώθουμε δίπλα μας και θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για την Κρήτη».
Χαιρετισμό απεύθυνε και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ Όλγα Σαραντοπούλου.