Η ομογένεια της Αυστραλίας συσφίγγει τις σχέσεις με την Ελλάδα

Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, αναδημοσιεύουμε απ΄την ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” τη συνένετυξη του προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), Τζον Πανταζόπουλου.

ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ
Από το Neoskosmos.com

Ταξιδάκια αναψυχής και κρουαζιέρες στα νησιά, με πρόσχημα τυπικές συνεδριάσεις της στιγμής, δεν ανήκαν ποτέ ούτε στα ‘θέλω’ ούτε στα ‘πιστεύω’ του ομογενή πρώην υπουργού, νυν βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και προέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), Τζον Πανταζόπουλου.
Το ξεκαθαρίζει, θα πει, στους συναδέλφους του στη Αθήνα και απαιτεί να γίνει ουσιαστική δουλειά. Να γίνουν εργαστήρια σε διάφορους τομείς που θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτά, τον περασμένο μήνα, όταν μέσα στον καυτό Ιούλιο συναντήθηκαν τα μέλη της Ένωσης, στην πρωτεύουσα με δικά τους έξοδα.
«Ήταν η πρώτη φορά που οι πολιτικοί της Ελλάδας μίλησαν με διαφορετική γλώσσα. Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που όλοι κοίταξαν την πρακτική πλευρά των θεμάτων και τα επείγοντα προβλήματα κατάματα.
Υπήρξε μια επικοινωνία ειλικρινής, χωρίς τύπους και κοινότυπες φιλοφρονήσεις που ομολογώ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική».

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ

«Ο κ. Ευ. Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών και Μετανάστευσης, με εξέπληξε ευχάριστα όταν, απευθυνόμενος στα μέλη μας, είπε: ‘Μην περιμένετε να σας πω εκείνα που ακούτε συνήθως. Να σας συγχαρώ για πόσο σπουδαίοι είσαστε και πόσο περήφανοι είμαστε για σας για όσα έχετε επιτύχει. Εκείνο που θα σας ζητήσω είναι να μας δανείσετε την τεχνογνωσία σας, ως πολιτικοί. Να μας ανοίξετε την πόρτα στο δικό σας σύστημα, για παράδειγμα, για τους παράνομους μετανάστες. Να μας διαφωτίσετε σε θέματα του τουρισμού, της οικονομίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, θέλουμε τα φώτα σας. Αυτά χρειαζόμαστε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, αυτή τη στιγμή’.
Φυσικά, ό,τι λείπει από την Ελλάδα σήμερα, είναι η υποδομή, σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, οι λαθρομετανάστες.
Δεν υπάρχουν καν κέντρα κράτησης. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι είναι ρεαλιστές. Ο κ. Στυλιανίδης, για παράδειγμα, θα πει ότι ‘τους χρειαζόμαστε’, επεξηγώντας ότι οι μετανάστες, θα πρέπει να μπορούν να έρχονται με κανονικές άδειες, για να εργαστούν σε δουλειές που οι Έλληνες ούτως ή άλλως, δεν τις αγγίζουν. Τότε θα μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω για τις αγροτικές άδειες εισόδου στη χώρα που έχει η Αυστραλία και σύμφωνα με τις οποίες έρχονται εργάτες από τα νησιά του Ειρηνικού να εργαστούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στη συγκομιδή σε περιοχές όπως είναι η Mildura, το Swan Hill, το Griffiths και τόσες άλλες.
Ακούμε ότι στην Ελλάδα το 40% της οικονομίας είναι παράνομο. Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονται, πληρώνουν φόρους, η Ελλάδα δεν θα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό, όπως είναι σήμερα και να κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι πολύ απλό».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ

Η τουριστική βίζα είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που τον έχει απασχολήσει και τον χαροποιεί ιδιαίτερα για το ότι βρίσκεται κοντά στη λύση του.
«Η πρόταση της αυστραλιανής κυβέρνησης να παραχωρήσει σε Ελλαδίτες 500 τουριστικές άδειες το χρόνο, παραμονής 12 μηνών, με δικαίωμα εργασίας στη χώρα μας, είναι πάρα πολύ θετική και ελπίζω να γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στην Ελλάδα ότι ‘θα έρθουν οι ξένοι να μας πάρουν τις δουλειές’. Οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα αν θέλουν να δουλέψουν παράνομα, το κάνουν μια χαρά και κανείς δεν τους ελέγχει. Αν υπάρξει, όμως, διακρατική συμφωνία, αυτό θα βοηθήσει, ιδιαίτερα σ’ αυτό το στάδιο, την Ελλάδα. Θα μπορέσουν να έλθουν οι άνεργοι νέοι εδώ -όσοι το επιθυμούν βέβαια- και αυτό θα δώσει μια ανάσα στους ίδιους, αλλά και στην οικογένεια, στους γονείς και τους παππούδες που αναγκάζονται να τους συντηρήσουν, να πληρώσουν τα έξοδά τους, χωρίς συχνά να έχουν την άνεση να το κάνουν. Μετά, δεν θα αδειάσει η Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται πολλοί.
Αντίθετα, όσοι έλθουν, θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους και θα γυρίσουν πίσω εμπλουτισμένοι. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει κάτι τέτοιο».

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ο Τζον Πανταζόπουλος, θα μου υπενθυμίσει ότι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα ‘τρέμουν το πολιτικό κόστος. Ας πάρουμε το θέμα των κρατικών ιδιωτικοποιήσεων που είναι και το πιο φλέγον αυτή τη στιγμή. Όλοι γνωρίζουν ότι για την Ελλάδα είναι θέμα επιβίωσης. Τι γίνεται όμως; To παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το παρουσιάζει ως εθνική προδοσία. Το ντύνει –ανάρμοστα κατά τη γνώμη μου– ιδεολογικά. Μη βλέποντας την κρισιμότητα της κατάστασης και στοχεύοντας, προφανώς, στο πολιτικό κέρδος, διά στόματος του αρχηγού του, ισχυρίζεται ότι αν έλθει στην Αρχή θα πάρει πίσω το παλαιό αεροδρόμιο, για παράδειγμα, και θα βάλει στη φυλακή αυτούς που το πούλησαν».
“Ιστορίες για αγρίους”, θα σκεφτώ, αλλά ο Τζον Πανταζόπουλος θα είναι πιο δηκτικός: “Κοροϊδεύουν τον κόσμο κατάφορα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Υπάρχουν ειδικοί νόμοι για τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα πρέπει να δουν –και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα– ποιο είναι το καλύτερο για το κράτος αυτή τη στιγμή. Εμείς μιλήσαμε με όλα τα κόμματα, εκτός Χρυσής Αυγής και Κ.Κ.Ε, και τους το τονίσαμε. Τώρα αν θα ακούσουν ή όχι, αυτό είναι δικό τους θέμα».

Perissotera sto http://neoskosmos.com/news/el/node/24718

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Ο προέδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), Τζον Πανταζόπουλος τρίτος από δεξιά, στα έδρανα της Βουλής.