Τι συμβαίνει με το ΣΑΕ Αφρικής;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

20 Αυγούστου, 2012. Ώρα Ελλάδος 20.10

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Περιφέρεια Αφρικής – Εγγύς / Μέσης Ανατολής του ΣΑΕ και τον Συντονιστή κ. Χάρη Γκουβέλη; Το ερώτημα προκύπτει από μία σειρά πληροφοριών που φθάνουν στα γραφεία των ομογενειακών ΜΜΕ, αλλά και από ορισμένες επιστολές οι οποίες «πηγαίνουν και έρχονται» και αφορούν το χειρισμό ορισμένων –κυρίως οικονομικών- θεμάτων.
Μία τέτοια επιστολή έχει δημοσιευθεί (10 Αυγ. ’06) στην ιστοσελίδα “www.omogenia.gr” και εστάλη από τον εξ Αφρικής ομογενή δημοσιογράφο κ. Γρ. Καποκάκη προς τον κ. Γκουβέλη, με ερωτήματα για την διαχείριση χρηματικών ποσών της επιχορήγησης, και η οποία, μένει –επι του παρόντος;- αναπάντητη (όπως υποστηρίζει ο επιστολογράφος) από πλευρά Συντονιστή ΣΑΕ Ν. Αφρικής.
Αντίθετα, ο Συντονιστής Ν.Αφρικής κ. Γκουβέλης, δια του νομικού του συμβούλου απάντησε σε άλλη επιστολή του Συντονιστικού του οργάνου με την οποία του ζητούσαν εξηγήσεις για τα οικονομικά πεπραγμένα της θητείας του.
Η ΡΗΡ, στα πλαίσια της υποχρεώσεώς της να ενημερώνει υπεύθυνα το αναγνωστικό της κοινό, αμέσως μόλις έφθασαν στα γραφεία της (τον Ιούνιο) οι σχετικές πληροφορίες, επικοινώνησε με τον Συντονιστή ΣΑΕ Ν. Αφρικής κ. Χάρη Γκουβέλη και ζήτησε να πληροφορηθεί «από πρώτο χέρι» τα καθέκαστα.
Ο κ. Γκουβέλης απέδωσε τις αιτιάσεις του ομογενή δημοσιογράφου, κ. Γρ. Καποκάκη, «σε προσωπικά κίνητρα», αλλά, επί της ουσίας, δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που του έθετε στην επιστολή του. Μάλιστα, στην τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε –τότε- με τον κ. Γκουβέλη, μας διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο «εντός των ημερών» να υπάρξει πλήρης έγγραφη απάντηση-ανακοίνωση με τις θέσεις της Περιφέρειας Ν. Αφρικής, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ –μέχρι σήμερα, τουλάχιστον- εκτός εάν ξέχασε να μας κοινοποιήσει την ανακοίνωση…

Η επιστολή

Στην επιστολή του προς τον κ. Γκουβέλη, η οποία είχε προηγηθεί της επιστολής του Συντονιστκού, ο δημοσιογράφος Γρ. Καποκάκης επεσήμαινε, μεταξύ άλλων:
«Κύριε Γκουβέλη, Επί του προκειμένου λοιπόν, γιατί τα χρήματα που σας έδωσε το Ελληνικό κράτος για να δώσετε ζωή στον Ελληνισμό της Αφρικής και της υπόλοιπης Περιφέρειας που εκπροσωπείται, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μόνο για ταξίδια αναψυχής και άλλα ευτράπελα, ούτε ήταν από το περίσσευμα του Έλληνα φορολογούμενου.…
Σας έδωσε το Ελληνικό κράτος περισσότερα από 800 χιλιάδες Ευρώ, για να δημιουργήσετε έργο, για να δώσετε ζωή στους Έλληνες…» (…) «…επειδή είμαι υπερήφανος ότι είμαι Έλληνας της Αφρικής, επειδή δεν δέχομαι να με εκπροσωπείτε γιατί έχω μία ιστορία που την σέβομαι και με σέβεται, θα προσφύγω στην Ελληνική Δικαιοσύνη για τα 800 χιλιάδες Ευρώ. Και να είσθε σίγουρος ότι θα φθάσω μέχρι το τέλος».

Και από το Συντονιστικό

Ο Συντονιστής κ. Γκουβέλης έλαβε πρόσφατα παρόμοια επιστολή και από το Συντονιστικό του Συμβούλιο Αφρικής – Εγγύς / Μέσης Ανατολής, την οποία φέρονται να την υπογράφουν έξι μέλη του Συντονιστικού Ν. Αφρικής, οι κ.κ. Χριστοφόρου Α., Μαγδαληνός Β., Πιστικός Κ.. Κατσιμπρής Χ., Νικολάου Γ. και Νίνος Ν., μεταξύ άλλων επισημαίνεται και ότι:
« Αγαπητέ κ. Γκουβέλη, Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και θλίψη διαβάσαμε τις πρόσφατες επιστολές του δημοσιογράφου κ. Γρ. Καποκάκη που απευθύνονται σε σας, αλλά και σε μας ως μέλη του Συντονιστικού και πραγματικά διερωτόμαστε για την συνεχιζόμενη σιωπή σας, ώστε να μας ενημερώσετε για τα πεπραγμένα σας, ήτοι τον απολογισμό των οικονομικών σας σε όλη την περίοδο που είσθε Συντονιστής.
(…) Είναι θλιβερό, γιατί ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχατε την ευαισθησία να ενημερώσετε το Συντονιστικό σας Συμβούλιο, τους συνεργάτες σας – εμάς δηλαδή – για τα έργα σας, που είμαστε εκλεγμένοι και αιρετοί και θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και σεβασμός προς τα πρόσωπα μας, διότι εκτός του ότι αποτελούμε τους εκπροσώπους του Ελληνισμού της Αφρικής, είμαστε όλοι πετυχημένα μέλη στις κοινωνίες που ζούμε και δεν δεχόμαστε να θίγεται η αξιοπρέπεια μας και το πρόσωπο μας στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα, μας κάνει εντύπωση , ότι η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος σε όλη αυτήν την κατάσταση, όπως μας κάνει εντύπωση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της δεν αναρτούν στο Διαδίκτυο τους Ισολογισμούς σας.
Πρέπει να γνωρίζουμε που πήγαν τα 800.000 (οκτακόσιες χιλιάδες ) περίπου Ευρώ που έχετε πάρει, αν είναι λιγότερα ή περισσότερα, αφού το Γραφείο δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί και αφού καμία δραστηριότητα δεν υπάρχει».
Και η επιστολή του Συντονιστικού προς τον Συντονιστή καταλήγει: «Για τους λόγους αυτούς θα ζητάμε πλέον επίσημα από το Υπουργείο των Εξωτερικών και από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ως Συντονιστικό Συμβούλιο, άρα και συνυπεύθυνοι της όλης κατάστασης που αμαυρώνει την ιστορία μας, να μας δοθεί ο φάκελος των Ισολογισμών, όχι μόνον για να ενημερωθούμε, αλλά για να κάνουμε και εμείς τον δικό μας έλεγχο».

Ο κ. Κ. Πιστικός

Η ΡΗΡ, απευθύνθηκε σε έναν εκ των μελών του Συντονιστικού, που υπογράφει την επιστολή, τον Προεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μαρόκου και μέλος του Συντονιστικού Αφρικης, Εγγυς Μ. Ανατολης κ. Κων Πιστικό, προκειμένου αφενός μεν να διασταυρώσει την ύπαρξη της επιστολής και, αφετέρου, να πληροφορηθεί την τύχη της.
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που μας έστειλε ο κ. Πιστικός αποδέχεται την ύπαρξη της επιστολής και επιβεβαιώνει την δική του υπογραφή. Προσθέτει ότι ο Συντονιστής κ.Γκουβέλης απάντησε σ΄ αυτήν «μεσω του Νομικου του συμβουλου”. Και διευκρινίζει:
«Το θέμα είναι ότι στον Νόμο περί ΣΑΕ δεν γίνεται πουθενά αναφορά για ενημέρωση του Συντονιστικού ως προς τα οικονομικά. Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 παράγραφος 2β αναφέρεται μεταξύ αλλων: «οι Συντονιστές
των περιφερειών υποβάλλουν με το πέρας του έτους χρήσης (…) στη ΓΓΑΕ τον αντίστοιχο οικονομικό απολογισμό, συνοδεύομενο απο τα νομότυπα παραστατικά στοιχεί κατ’αναλογία προς τον ισχύοντα Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων».
Προσθέτει, δε και ότι: «Επίσης στον ίδιο νόμο δεν γίνεται πουθενά αναφορά περί γραμματέα, ταμία, των Συντονιστικών, ούτε περί ευθύνης των μελών του Συντονιστικού ως προς τα οικονομικά».
Και καταλήγοντας ο κ. Πιστικός, σχολιάζει εύγλωτα: « Μια παλια Ελληνικη παροιμια λεει: Γιαννης κερναει, Γιαννης πινει».

Αντίλογος

Αντίθετη είναι, πάντως, η άποψη ορισμένων μελών του προεδρείου του ΣΑΕ τα οποία μιλώντας στην ΡΗΡ υποστήριζαν ότι τόσο το προεδρείο όσο και τα Συντονιστικά Συμβούλια εκλέγονται με δημοκρατικές διαδικασίες. “Σε ένα τέτοιο δημοσκρατικό καθεστώς διοίκησης -τόνιζαν- δεν νοούνται σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η διαχείριση των οικονομικών πόρων, πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι προϊόν κρατικής επιχορήγησης”.
Και κατέληγαν: ¨Ο Νόμος 3480/06 διευθετεί τις σχέσεις μεταξύ ΣΑΕ και Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και όχι τις εσωτερικές σχέσεις στο ΣΑΕ”.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Στιγμιότυπο από την παρασημοφόρηση, με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο  Β’ του  κ. Χάρη Γκουβέλη, Προέδρου ΣΑΕ στην Νότια Αφρική. Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα του ΣΑΕ.