Κρανίου τόπος η Χίος

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής σε δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Στη πολύπαθη Χίο, όπου η φωτιά εξελίσσεται στα βόρεια του νησιού, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Εκατόν πενήντα χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη, ενώ έχει καταστραφεί το 35 % της καλλιέργειας μαστίχας. Καλύτερη είναι η εικόνα από τις φωτιές στην Πελοπόννησο, ενώ σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά στα ορεινά της Ζακύνθου.

 Η μεγάλη φωτιά της Χίου- Επίγειες δυνάμεις, 5 ελικόπτερα, 6 αεροπλάνα

Διαστάσεις θεομηνίας λαμβάνει, τελικά, η φωτιά στη Χίο, αφού, μέχρι στιγμής, έχουν καεί 150 χιλιάδες δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Οι προσπάθειες των ισχυρών επίγειων δυνάμεων, τις οποίες συνδράμουν και 5 ελικόπτερα και 6 αεροπλάνα, συνεχίζονται, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, στην περιοχή βόρεια της πόλης της Χίου, από τον Ανάβατο ως τις Υψηλές. Την προσπάθεια της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι, που αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις και προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο στα νότια του νησιού, στην περιοχή των μαστιχοχωρίων. Ωστόσο, η οικονομία της περιοχής έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, αφού καταστράφηκε το 35% των μαστιχοκαλλιεργειών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ευθύμιος Μονιάρος στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ».

Επέστρεψαν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που είχαν μεταβεί, από την Σάμο, με 7 οχήματα στη Χίο προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο μετά από 5 ημέρες. Δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Ικαρία έχουν παραμείνει πίσω στο νησί. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην κατάσβεση έκαναν λόγο για μια από τις δυσκολότερες φωτιές που είχαν αντιμετωπίσει, καθώς οι περιοχές ήταν δύσβατες με πολλές χαράδρες.

Στο μεταξύ, ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο της Σάμου σε 36χρονο που συνελήφθη ως ύποπτος για τη φωτιά στη Λέκκα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν έβαλε τη φωτιά, αλλά έκανε φάρσα.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα της χώρας

Στη Ζάκυνθο, η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, στα ορεινά του νησιού. Εκεί επιχειρούν 21 οχήματα της πυροσβεστικής, 70 άνδρες και 4 αεροπλάνα, μαζί με τις δυνάμεις που έχει διαθέσει ο δήμος, σε εθελοντές και υδροφόρα οχήματα.

Την κυβέρνηση κατηγορεί ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής για την καταστροφή από τη φωτιά στο νησί.

Καλύτερη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα, στην Πελοπόννησο – στον Αυλώνα Τριφυλλίας, στο Σολομό Κορινθίας και στην Τροιζήνα, ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε, τελικά, η φωτιά στην τοπική κοινότητα της Αρχαίας Νεμέας, που έκαψε θαμνώδη έκταση, λίγα πεύκα και λίγες καλλιέργειες.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην οδό Βέροιας 7, στον Γέρακα.

Καλαμπάκα: Συνεχίζει το καταστροφικό έργο η μεγάλη πυρκαγιά

Σε μερική εκκένωση προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές των κατοίκων του χωριού Ορθοβούνι, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται κοντά στο δάσος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Κερασιά στην περιοχή της Καλαμπάκας συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το Κακοπλεύρι. Για την κατάσβεσή της συνδράμει και ένα ελικόπτερο, ενώ συνολικά 20 οχήματα με 60 περίπου άνδρες επιχειρούν να την κατασβήσουν. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων στο ύψος Μουργανίου από τη μία πλευρά και στο ύψος της Τρυγώνας από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, υψηλός είναι και σήμερα Τετάρτη 22/8 ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή:ΝΕΤ FM,ΕΡΑ Τρικάλλων