Συνάντηση Σαμαρά-Γιουνκέρ στην Αθήνα

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να δώσει στο σημερινό ραντεβού του με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο πρωθυπουργός κ.Σαμαράς.Ετοιμάζοντας τις βαλίτσες του για Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να βολιδοσκοπήσει το κλίμα για τη χώρα λίγο πριν τις κρίσιμες συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ σε Βερολίνο και Παρίσι.

Ο επικεφαλής του Eurogroup θα φτάσει στην Αθήνα στις 13:00 το μεσημέρι, ενώ η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Κατόπιν, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν σε κάποια από τις συναντήσεις θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον πρόεδρο του Eurogroup το πακέτο μέτρων των 11,5 + 2 δισ.

Τη σαφή στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός από τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο συνομιλητή του τα μέτρα των 11,5 δισ  και θα υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του για την υλοποίησή τους. Παράλληλα όμως αναμένεται να επισημάνει το μέγεθος της ύφεσης και να αναφερθεί στην ανάγκη επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ αποτελούν το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης και έχοντας ως όπλο αυτά θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες.Το επιτελείο του κ. Σαμαρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στάση του κ. Γιουνκέρ, καθώς εκτιμά ότι θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει τηρήσει επανειλημμένως σαφείς αποστάσεις από ακραίες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τη χώρα μας. Μόλις δύο 24ωρα πριν από την άφιξη του στην Αθήνα χαρακτήρισε «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Γιουνκέρ ωστόσο θα στείλει το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως αν η Ελλάδα «προδώσει» αυτή την εμπιστοσύνη, τότε και ο Γιούνκερ θα σταματήσει να υποστηρίζει τη χώρα μας και έτσι η Ελλάδα θα χάσει και τον τελευταίο της σύμμαχο στο Συμβούλιο.

 πηγή:newsbomb.gr