Αιτιάσεις Θεόφιλου για τη σύλληψή του

Ένοχο για τα αδικήματα της απείθειας και της αντίστασης κατά της αρχής στο πλαίσιο της σύλληψης του στο Μοναστηράκι, αλλά αθώο για ψευδή δήλωση στοιχείων, έκρινε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον Αναστάσιο Θεοφίλου και του επέβαλε σε ποινή 15 μηνών με τριετή αναστολή.

«Είμαι φοιτητής στο μεταπτυχιακό της θεολογικής. Κατοικώ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Κατά περιόδους ερχόμουν στην Αθήνα. Σκόπευα να μετακομίσω. Δεν πρόλαβα να μείνω κάπου. Ήμουν Αθήνα λίγες ώρες. Ήρθαν 3-4 ορμήξανε πάνω μου. Δεν κατάλαβα ότι ήταν αστυνομικοί. Δεν κλότσησα, δεν αντιστάθηκα. Με δέσανε και με πήγαν στο τμήμα. Δεν μου είπαν τίποτα. Αναρχικός είμαι, γίνονται αυτά. Για αυτό δεν ρώτησα τι γίνεται. Είχα ενεργή δράση στις κινητοποιήσεις. Δεν είχα ποτέ καμία εμπλοκή με την αστυνομία. Μου είπαν ότι θέλουν αποτυπώματα. Τους απάντησα ότι δεν ξέρω αν είναι νόμιμο. Μου είπαν ότι είναι. Τα πήραν. Δεν είπα που μείνω γιατί δεν ήξερα ακόμα. Είχα μια-δυο επιλογές. Θεωρώ ότι είναι μια τυπική διαδικασία να καταθέτουν ότι αντιστάθηκα. Με έχουν προσαγάγει άλλη μια φορά πριν πέντε χρόνια. Ένας φίλος μου είχε κλωτσήσει ένα αμάξι. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί έπρεπε να δώσω γενετικό υλικό. Δεμένος ήμουν. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγιναν όλα γρήγορα. Δεν ήξερα και για δικηγόρο», ανέφερε στην απολογία του ο Τ.Θεοφίλου, είπε ότι είναι αναρχικός και υποστήριξε πως δεν είχε ποτέ εμπλοκή με την αστυνομία..

Στη διάρκεια της διαδικασίας αναγνώστηκαν οι καταθέσεις των αστυνομικών που συνέλαβαν τον 30χρονο, οι οποίοι βρίσκονται σε έκτακτη υπηρεσία εκτός Αθηνών και αδυνατούν να προσέλθουν στο δικαστήριο για να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στον Κεραμικό και υποστηρίζουν ότι όταν του ζήτησαν στοιχεία, αρνήθηκε να τα δώσει και αντιστάθηκε. Τον οδήγησαν στην υπηρεσία και εκεί δια της βίας του πήραν αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Αρχικά ο συνήγορος του κατηγορούμενου Σπ. Φυτράκης ζήτησε 15νθήμερη προθεσμία αλλά στη συνέχεια απέσυρε το αίτημα.

Εν τω μεταξύ, για την ληστεία στην Πάρο έλαβε προθεσμία για αύριο στις 9 το πρωί, από τον 10ο τακτικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο συνήγορός του Σπύρος Φυτράκης δήλωσε ότι ο πελάτης του αρνείται τη συμμετοχή του τόσο στη ληστεία όσο και στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”. Τόνισε ότι υπάρχει δικονομικό πρόβλημα καθώς ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει δίωξη για το ίδιο αδίκημα δυο φορές, ενώ αμφισβήτησε και τον τρόπο λήψης DNA από την αστυνομία, στοιχείο που τον τοποθετεί στον τόπο της ληστείας.

Τέλος, ο κ. Φυτράκης επισήμανε ότι η ποινική διαδικασία θα έπρεπε να είναι στα δικαστήρια της Σύρου και όχι στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ