Αυστραλία: «Καμία διάκριση στους Έλληνες»

H Αυστραλία δεν αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα όσον αφορά στο είδος της τουριστικής βίζας -που δίνει δικαίωμα σε Έλληνες να εργαστούν στην Αυστραλία και για την οποία σύντομα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στον «Νέο Κόσμο» ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού, η Αυστραλία προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για τη χορήγηση της Work and Holiday Visa (462) και όχι της Working Holiday Visa (417).

Το γεγονός ότι η Αυστραλία χορηγεί μέχρι σήμερα τη βίζα 462 σε κατοίκους χωρών όπως το Ιράν, το Μπανγκλαντές, η Μαλαισία και άλλες χώρες υψηλού κινδύνου, δημιούργησε την εντύπωση στην ομογένεια ότι η Καμπέρα υιοθετούσε «διαφορετική» και έως ενός σημείου μεροληπτική αντιμετώπιση προς την Ελλάδα.

Η Working Holiday Visa (417) είναι το είδος βίζας που χορηγείται σε κατοίκους όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων. Διαφέρει όχι μόνο στο ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τουριστών που μπορούν να κάνουν χρήση της ετησίως, αλλά και στο ότι στα κριτήρια χορήγησής της δεν συμπεριλαμβάνονται η επαρκής γνώση της αγγλικής και η κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή βεβαίωσης φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, εντούτοις, μέσω εκπροσώπου του, είπε στον «Νέο Κόσμο» ότι η Αυστραλία από το 2010 σταμάτησε την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για τη χορήγηση της Working Holiday visa (417) και υιοθέτησε την Work and Holiday visa (462).

Στη διευκρίνιση του Υπουργείου Μετανάστευσης προς τον «Νέο Κόσμο» αναφέρεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς οι Έλληνες τουρίστες με βίζα, που τους δίνει το δικαίωμα εργασίας στην Αυστραλία όταν εισέλθουν στη χώρα, έχουν επίσης το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για την παροχή άλλων τύπων βίζας, όπως η φοιτητική ή η εργασιακή βίζα, αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει ήδη συνάψει παρόμοια συμφωνία με αυτή που προτίθεται να υπογράψει με την Ελλάδα με τις ΗΠΑ για χορήγηση της Work and Holiday Visa (462) αλλά στη συμφωνία αυτή ο αριθμός των πολιτών των ΗΠΑ που μπορεί να εισέλθει στην Αυστραλία με τη συγκεκριμένη βίζα είναι πολύ μεγαλύτερος.Εκπρόσωπος του υπουργού που ερωτήθηκε αν αυτό επιδέχεται διαπραγμάτευση με την Ελλάδα είπε ότι, επί του παρόντος, η διαπραγμάτευση θα γίνει αποκλειστικά και μόνο για 500 βίζες ετησίως.