21 χρόνια κάθειρξη στον μακελάρη της Νορβηγίας

Την ανώτερη ποινή που μπορούσε να επιδικάσει αποφάσισε το δικαστήριο της Νορβηγίας να επιβάλει στον άνθρωπο που εκτέλεσε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους στο νησί Οτόγια τον Ιούλιο του 2011.

Καθώς δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του Μπράιβικ, εφόσον έχει ομολογήσει τις πράξεις του, το δικαστήριο του Όσλο έπρεπε να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ποινική ευθύνη του.Η ποινή που του επιβλήθηκε δείχνει ότι το δικαστήριο έκρινε πως είχε γνώση των πράξεων του και δεν θεώρησε ότι πρέπει να του επιβληθεί άλλη ποινή λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Η απόφαση μάλιστα φάνηκε να ικανοποιεί τον ίδιο τον Μπρέιβικ καθώς … επιβεβαιώνει τα εθνικιστικά του πιστεύω και δεν τον … υποβαθμίζει στην κατηγορία του ψυχοπαθούς.Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας ο Μπρέιβικ μπορεί να αποφυλακιστεί σε 10 χρόνια, ωστόσο με βάση το σκεπτικό την απόφασης (η ανάγνωση της οποίας μπορεί να διαρκέσει ώρες) είναι δυνατή η παραμονή τους στις φυλακές επ’ αόριστο.

Το μακελειό της Νορβηγίας 

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπράιβικ σκότωσε αρχικά οκτώ ανθρώπους με μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, ανοίγοντας πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Για τον δράστη, τα θύματά του ήταν απολογητές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, την οποία αυτός απεχθάνεται.Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοκ σ’ αυτό το ειρηνικό σκανδιναβικό έθνος και έφεραν στο φως την κακή προετοιμασία των αρχών του.

πηγή:newsit.gr