Τα ξένα ΜΜΕ για τις συναντήσεις Σαμαρά

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα ξένα ΜΜΕ τη συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τα ξένα ΜΜΕ για τις συναντήσεις Σαμαρά

Συγκεκριμένα τα περισσότερα έκαναν λόγο για μια «επιτυχημένη επίδειξη φιλικής διπλωματίας», αλλά σχολιάζουν όμως ότι και οι δύο κινήθηκαν στις γραμμές που ήθελαν, επαναλαμβάνοντας ότι περιμένουν την έκθεση της τρόικας και ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Το BBC αναφέρει ότι «ήταν η πρώτη πράξη σε ένα δράμα που θα εκτυλιχθεί το φθινόπωρο, μετά την έκθεση της τρόϊκας. Στη συνάντησή τους, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ελλάδας φρόντισαν να είναι αβροί και χαμογελαστοί. Αλλά δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς Γερμανίας για νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ούτε εγγύηση ότι η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου. Παρά ταύτα, η Μέρκελ δύσκολα θα αφήσει την Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, όταν έχει διακηρύξει ότι το πρόγραμμα της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι “αναστρέψιμο”.
Επιπλέον δεν θέλει να πάρει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου, καθώς οι αγορές μπορεί να στραφούν εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ. Τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση. Θα είναι πολύ δύσκολο για την Μέρκελ να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει κάτι τέτοιο», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ στο βρετανικό δίκτυο.
«Μέρκελ και Σαμαράς έκαναν επίδειξη φιλικής διπλωματίας. Η καγκελάριος υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό στον λάκκο των λεόντων του Βερολίνου, αλλά είπε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», σχολιάζει ο «Guardian».
«Η Ανγκελα Μέρκελ δεν έδωσε στον έλληνα πρωθυπουργό επιπλέον χρόνο, αλλά επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θέλει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης», γράφει ο βρετανικός «Independent». «Η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ», είναι ο τίτλος των «Times» της Νέας Υόρκης.

Για τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι το BBC αναφέρει ότι «ο Ολάντ παρότρυνε την Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους εταίρους, αλλά όλα θα κριθούν από την έκεθση της τρόικας που θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο»

Η ισπανική Εl Pais γράφει ότι o «Ολάντ ζήτησε αξιοπιστοία από την Αθήνα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος».

Το Bloomberg αναφέρει ότι «ο Σαμαράς θα έχει μεγαλύτερη στήριξη μόνο αφού υπάρξει δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε