Η …μπλε Πανσέληνος απόψε!

Απόψε δεν είναι μία απλή πανσέληνος. Είναι μπλε πανσέληνος! Ένα όχι  ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο, αφού έτσι αποκαλείται η δεύτερη  εμφάνιση της πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα. Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε  2,5 χρόνια. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό…

Η δεύτερη πανσέληνος  αποκαλείται «μπλε φεγγάρι» επειδή, κάποτε, ήταν πράγματι μπλε!

Πήρε το όνομά της μετά την ισχυρότατη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα  στην Ινδονησία το 1883. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας  εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη και έδωσαν στο φεγγάρι ένα σπάνιο γαλανό  χρώμα, λόγος για τον οποίο επικράτησε και ως έκφραση («once in a blue  moon», λένε στα αγγλικά) για να υποδηλώσει κάτι που δε συμβαίνει σχεδόν  ποτέ!

Όπως και να’ χει, εσείς φροντίστε να το απολαύσετε, γιατί θα το ξαναδείτε στις 31 Ιουλίου του 2015! Συνολικά 120 μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα  προκειμένου να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι παρέα με το δεύτερο  αυγουστιάτικο φεγγάρι. Σε 85 από αυτά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν  συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολή  κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Η βραδιά που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού έχει τίτλο «Στο φως του  φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού. Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».

ΠΗΓΗ: aixmi.gr