Διακοπές ή επίσκεψη εργασίας;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Διακοπές ή επίσκεψη εργασίας πραγματοποιούν τα μέλη του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στην Ελλάδα;
Το ερώτημα τίθεται αφεαυτού καθώς η σύσκεψη των μελών του προεδρείου -πριν τη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα- ορίστηκε (αλήθεια, από ποιόν;) να πραγματοποιηθεί στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο του Καβουριού, το γνωστό “Divani Apollo Palace”.

Μακριά από τη στήλη συνειρμικές σκέψεις του τύπου “ποιός πληρώνει” κλπ. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι εάν ρωτήθηκαν όλα τα μέλη του προεδρείου για τον τόπο της συνεδρίασης. Και, φυσικά, εάν συμφώνησαν.

Μοιάζει περισσότερο με το ηγεμονικό: “εγώ εδώ είμαι κι αν θέλετε ελάτε, υπηκόοι μου…”

Και, επίσης, το ζήτημα είναι εάν σε περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η γενέτειρα, τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ είναι φρόνιμο -τουλάχιστον αισθητικά- να συνεδριάζουν σε πολυτελή μέρη.

Έτσι κι αλλιώς, η συνάντηση θα είναι “κουτσή” καθώς θα απουσιάζουν ορισμένα μέλη του προεδρείου το οποίο φέρεται ως να μην έχει αντιληφθεί ακόμη την κατάστασή του. Ότι, δηλαδή, είναι υπεύθυνο για το σημερινό κατάντημα του ΣΑΕ.

Ενεργεί ωσάν “πέρα να βρέχει”… Και προκαλεί…

Καταρτίζει προτάσεις “αλλαγών”, συσκέπτεται και διαβουλεύεται με “εαυτούς και αλλήλους” και, γενικά, ενεργεί ως να πιστεύει ότι αυτό είναι εκείνο που θα αποφασίσει για το μέλλον και τη μορφή ενός οργανισμού που το ίδιο κατέστρεψε!

Αλήθεια, ποιόν θα πείσει για την ορθότητα των προτάσεών του και, μάλιστα, με λόγο καταγγελτικό;  Του έφταιγαν άλλοι που έφτασε εδώ που έφτασε;  Και εάν θεωρούσαν επιβεβλημένο να γίνουν οι αλλαγές που σήμερα εισηγούνται, γιατί δεν τις πρότειναν μερικά χρόνια νωρίτερα;

Πρέπει να αντιληφθούν -οι περισσότεροι του προεδρείου- πως ό,τι είχαν να προσφέρουν στην υπόθεση ΣΑΕ, το πρόσφεραν. Τώρα η μπάλα βρίσκεται σε άλλα χέρια. Και οι ίδιοι πρέπει να καθίσουν στον μπάγκο.

Προς τιμή του, ο κ. Στ. Ταμβάκης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει ξανά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΑΕ. Μήπως το ίδιο πρέπει να κάνουν από σήμερα κιόλας και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου, τουλάχιστον όσα θεωρoύται υπεύθυνα για το ξεχαρβάλιασμα του Οργανισμού;

Γιατί θέλουν να επιβάλλουν ένα σχέδιο αλλαγών που κανείς δεν το ξέρει, κανείς δεν το ενέκρινε, κανείς δεν το ψήφισε και κανείς δεν το αποδέχεται ¨στα τυφλά”;

Είναι δυνατόν ακόμη και σήμερα να επιμένουν να αποφασίζουν για την Ομογένεια χωρίς την Ομογένεια;

Αν γνωρίζουν τη συνταγή σωτηρίας του ΣΑΕ και της Ομογένειας γιατί δεν την εφάρμοζαν τόσα χρόνια τώρα που κατέχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι;

Αυτά είναι θέματα που δεν χρειάζονται ειδυλλιακό περιβάλλον για να συζητηθούν. Αρκούσε μία απλή αίθουσα ενός κεντρικού ξενοδοχείου.

Και ας άφηναν να κλέψουν τις εντυπώσεις οι αποφάσεις τους…