Κυπριακός Τύπος, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η κατάσταση της οικονομίας και η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι ζημιές στη Λαϊκή Τράπεζα, η επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Κύπρο και οι κλοπές μετάλλων που άρχισαν να αποτελούν μάστιγα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Μεγάλος Αδελφός στην Κεντρική”, γράφει ότι προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία, ζητείται από το προσωπικό να παραδώσει “έντυπα, έγγραφα, ηχογραφήσεις, βιντεοταινίες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φύλλα επεξεργασίας δεδομένων, ημερολόγια, καταγραφές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αρχεία στο διαδίκτυο και οποιοδήποτε άλλο είδος πληροφόρησης σε ηλεκτρονική μορφή δημιουργείται, παραλαμβάνεται ή και τηρείται από την Κεντρική Τράπεζα σε συστήματα πληροφορικής”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συγκλονισμένη είναι η Πάφος από το θάνατο της 43χρονης δικηγόρου Γιώτας Κωμοδρόμου, που έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αλλού γράφει ότι ο Λουκάς Λουκά “είπε χθες το αμίμητο, για Υπουργό Δικαιοσύνης και πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, ότι δεν είναι σίγουρος τι είναι νόμιμο και παράνομο, αναφορικά με την πρακτική της Αστυνομίας να βιντεογραφεί προληπτικά εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις».

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Με αμείωτη ένταση ο καβγάς για την οικονομία”, γράφει ότι υψηλούς τόνους και με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομία, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου να ξεκαθαρίζει χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ για την κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ πιθανόν να χρησιμοποιήσει το τερματικό που θα γίνει στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι τη ρητή διαβεβαίωση ότι “η Κύπρος θα έχει ότι χρειαστεί” έδωσε ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την επίσημη του επίσκεψη στην Κύπρο.

“Ο Φιλελεύθερος”, τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Εβγαλαν και το παλούκι” και γράφει ότι γείτονες φωτογράφισαν τους κλέφτες επί το έργον όταν ξήλωναν ηλιακό στην ταράτσα σπιτιού για να τον πωλήσουν αλλά η Αστυνομία τους αγνόησε. Σημειώνει ότι μάστιγα είναι οι κλοπές μετάλλων με απροστάτευτους τους πολίτες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε “οικογενειοκρατία στο Τμήμα Δημοσίων Εργων” αφού 24 υπάλληλοι είναι παντρεμένοι μεταξύ τους και άλλοι 14 είναι αδέλφια. Αλλού γράφει για ζημιές 729 εκ. ευρώ στη Λαϊκή έναντι ζημιάς 202 εκ το πρώτο εξάμηνο του 2011, σημειώνοντας ότι χάνει δάνεια και καταθέσεις. Η τράπεζα είχε κέρδη σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία πλην της Ελλάδας. Η Ελληνική τράπεζα, αναφέρεται, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με αυξημένη κερδοφορία κατά 15,4 εκ.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “`Φως` στις διαγραφές δανείων”, γράφει ότι ελεγκτές του οίκου Α&Μ επισκέφθηκαν το Τμήμα Επισφαλών Δανείων της Λαϊκής Τράπεζας και ζήτησαν μεταξύ άλλων τους φακέλους δανείων που φαίνεται να έχουν διαγραφεί. Αλλού αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, η ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα για να σπάσει η τουρκική αδιαλλαξία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης “δεν υποβάλλει εισηγήσεις αλλά τορπιλίζει το εσωτερικό μέτωπο με λαϊκισμούς και ευφυολογήματα”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα, αναφέρεται στις ζημιές 1,3 δισ. ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας που ανακοίνωσε χθες, μια ημέρα μετά από την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για ζημιές 134 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι μια μαύρη εικονολήπτρια που εργάζεται για το CNN δέχθηκε ρατσιστική επίθεση σε συνέδριο Ρεπουμπλικανών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αυστηρές ποινές από τα δικαστήρια σε χούλιγκανς στα γήπεδα