Προβληματισμοί για το ΔΝΤ στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Περίπου μία ώρα παρέμεινε στο γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης που κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.Ο κ.Αρσένης σε δηλώσεις του μετά την κατάθεσή του επιβεβαίωσε ότι ο κ.Ρουμελιώτης σε ιδιωτικές συζητήσεις που είχαν, είχε εκφράσει τους προβληματισμούς και το κλίμα που επικρατούσε στο ΔΝΤ για το πρόγραμμα της Ελλάδας. «Και επειδή με το θέμα του χρέους είχα ασχοληθεί ως ειδικός στο εξωτερικό στην επαγγελματική μου καριέρα, εξέθεσα και τις δικές μου απόψεις» είπε.

Ερωτώμενος εάν ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον κ.Ρουμελιώτη να ενημερώσει την κυβέρνηση για το κλίμα που επικρατεί ο κ.Αρσένης απάντησε: «Σε θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις του κ. Ρουμελιώτη με την κυβέρνηση δεν είχα κανένα λόγο να πω κάτι, ήταν θέμα υπηρεσιακό, δεν είμαι θεσμικός παράγοντας, τις απόψεις μου σε όσους μου τις είχαν ζητήσει, τις είχα πει τότε».

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι: «Όλο αυτόν τον καιρό, η χώρα μας έχει παγιδευτεί σ΄ ένα τερατώδη μηχανισμό που τρώει τις σάρκες μας, καταβροχθίζει τις καλύτερες ελπίδες και τα οράματα του λαού και παράγει απελπισία και οργή. Πρέπει να βγούμε από αυτήν την τρύπα, πρέπει να προτάξουμε και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της παραγωγής με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ευρώπη, όπως ξέρετε, λειτουργεί στη βάση των διαπραγματεύσεων και του πνεύματος της αλληλεγγύης. Έχουμε νομίζω πειστικά επιχειρήματα να προτείνουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα το οποίο είναι καλό για την Ελλάδα, είναι καλό και για το ευρώ. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε».

Κατά την άποψη του πρώην υπουργού, το κλίμα για μία τέτοια προσπάθεια είναι πρόσφορο. «Αυτή ήταν η λαϊκή εντολή, αυτό νομίζω ότι πρέπει να εκτελέσουμε και νομίζω ότι αν επιμείνουμε σε εθνική βάση μπορούμε να πείσουμε και τους Ευρωπαίους τώρα που κλυδωνίζεται το Ευρώ και υπάρχουν προβλήματα τόσο εδώ όσο και σε άλλες χώρες ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο αναπτυξιακό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγής με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.  Επιμένω σε αυτό το πράγμα.  Με απογοήτευση και οργή του λαού δεν μπορούμε να πάμε μπροστά».

Newsroom ΔΟΛ