Η Ομογένεια στο πλευρό των κομμάτων

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής συνεχίζει την παράδοση για την τέλεση προσευχών στα κομματικά συνέδρια των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη Τετάρτη, ο μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος έκανε την προσευχή, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μια μέρα πριν από την ολοκλήρωσή του. Ο ομογενής ιεράρχης έχει συνεργαστεί στενά, όπως αναφέρουν κύκλοι της μητρόπολής του, με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, Μιτ Ρόμνεϊ, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ως κυβερνήτη στην πολιτεία Μασαχουσέτη.

Στο συνέδριο των Δημοκρατικών αναμένεται να τελέσει προσευχή ο μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος, κατά τη διάρκεια λήξης των σημερινών εργασιών στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα. Το συνέδριο ολοκληρώνεται την Πέμπτη με την απόδοση του χρίσματος στον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

Αν και συνηθίζεται να τελεί προσευχές στα συνέδρια των δυο κομμάτων ο εκάστοτε Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα, την περασμένη εβδομάδα, επειδή βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Για το λόγο αυτό, όπως εκτιμούν εκκλησιαστικοί κύκλοι, δεν θέλησε να παραστεί ούτε και στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος για να μην δοθούν τυχόν λανθασμένα μηνύματα.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει ήδη υποδεχτεί στο παρελθόν στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος για την ίδια θέση, Τζο Μπάιντεν, καθώς και τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ρέινς Πρίμπους, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής.

Στο μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί ελληνοαμερικανικές επιτροπές και των δυο κομμάτων για να προσελκύσουν ψήφους και χρήματα από το χώρο της Ομογένειας. Σε κάθε προεκλογική περίοδο, αρκετοί Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες ενισχύουν με σημαντικά ποσά τους υποψηφίους για την προεδρία της χώρας, αλλά και υποψηφίους για θέσεις στη Γερουσία και τη Βουλή. Και όπως υποστηρίζουν στελέχη ομογενειακών φορέων, οι υποσχέσεις των υποψηφίων προς τον Ελληνισμό είναι «πάντα αρκετές», αλλά οι περισσότερες εξ αυτών «μένουν πάντα υποσχέσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ