Κοσμήματα από την Τροία επιστρέφουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλαδέλφειας στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε στην Τουρκία κοσμήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτρέψει στο μουσείο να φιλοξενήσει στο μέλλον έκθεση με αντικείμενα που σχετίζονται με τον βασιλιά Μίδα.

Η συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προβλέπει τον δανεισμό επ’ αόριστον των κοσμημάτων. Τα κοσμήματα είχαν κλαπεί στα τέλη του 19ου αιώνα, γράφει ο τουρκικός Τύπος, επικαλούμενος τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού, Ερτουγκρούλ Γκιουνάι.

Συνολικά, 24 χρυσά κοσμήματα που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επιστράφηκαν την 1η Σεπτεμβρίου στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την «επιστροφή των κοσμημάτων στην χώρα καταγωγής τους».

Το μουσείο απέκτησε τα κοσμήματα, που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, το 1966 από έναν έμπορο έργων τέχνης. Η προέλευση των κοσμημάτων -σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες- δεν ήταν σαφής.

Με αφορμή την αγορά αυτή, το μουσείο αποφάσισε λίγα χρόνια αργότερα να εφαρμόσει πολιτική, σύμφωνα με την οποία δεν θα αγόραζε ξανά κανένα αντικείμενο αμφίβολης προέλευσης που θα μπορούσε να έχει προέλθει από λεηλασία.

Μόλις το 2009, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι τα κοσμήματα είναι πολύ πιθανόν να προέρχονται από την Τροία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι δόθηκαν στις τουρκικές αρχές με τη μορφή του δανεισμού επειδή ακριβώς δεν έχει επιβεβαιωθεί απολύτως ότι ανήκουν στον ονομαζόμενο «Θησαυρό της Τροίας».

Η Τουρκία ζητά εδώ και πολλά χρόνια να τής επιστραφούν τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα που πιστεύεται ότι εκλάπησαν στην διάρκεια των πρώτων ανασκαφών στην Τροία, την δεκαετία του 1870, από τον Ερρίκο Σλίμαν.

Τα κοσμήματα εκτίθενται πλέον σε μουσείο της Άγκυρας, αλλά θα μεταφερθούν στο νέο μουσείο της Τροίας, όταν αυτό ανοίξει τις πύλες του σε δύο χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό