Αίγινα, προσιτή και φιλική

Φιλόξενο νησί με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η Αίγινα προσφέρεται λόγω της γεωγραφικής θέσης της και της φυσικής ομορφιάς της τόσο για ολιγοήμερες εξορμήσεις όσο και για πολυήμερες διακοπές. Τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού προσελκύουν η πόλη της Αίγινας, πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου, η μεσαιωνική Παλαιοχώρα, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι παραθεριστικοί οικισμοί. Ξεχωριστό χρώμα δίνουν στο νησί οι εκτεταμένες καλλιέργειες της φημισμένης αιγινήτικης φιστικιάς και τα γραφικά μόνιππα στην πρωτεύουσα.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας

Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στο μοναδικό διασωθέντα κίονα του δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.).

 

Το Κυβερνείο

Το διώροφο κτίριο αποτέλεσε κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια και έδρα της κυβέρνησης του νεότερου ελληνικού κράτους από το 1828 έως το 1829.

 

Ο πύργος του Μάρκελλου

Σύμφωνα με την παράδοση, οικοδομήθηκε από το Σπύρο Μάρκελλο, αιγινήτη Φιλικό και αγωνιστή του 1821.

 

Το Μουσείο Χρήστου Καπράλου

Το μουσείο, εργαστήρι άλλοτε του αγρινιώτη καλλιτέχνη (γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη) Χρήστου Καπράλου, περιλαμβάνει γλυπτά σε τοπικό πωρόλιθο, μάρμαρο και ξύλο, καθώς και ζωγραφική, κεραμικά και τερακότες.

 

Τα ερείπια του ιερού του Ελλάνιου Δία

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το ιερό, που βρίσκεται στο Ελλάνιο όρος, ιδρύθηκε από το φημισμένο για τη δικαιοσύνη του αιγινήτη βασιλιά Αιακό, γιο του Δία και της Νύμφης Αίγινας. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε και την εκκλησία των Ταξιαρχών.

 

Η κορυφή του Ελλάνιου όρους

Από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του Ελλάνιου όρους, έχετε εντυπωσιακή θέα σε ολόκληρο το νησί και τα παράλια της Αττικής.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας

Η λατρεία στο ύψωμα με την πανοραμική θέα ανάγεται στους Προϊστορικούς Χρόνους (γύρω στο 1300 π.Χ.) και σχετίζεται με την Αφαία ή Άφα, τοπική θεά της γονιμότητας, κρητικής καταγωγής. Το ιερό γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους, όταν οικοδομήθηκαν στην ίδια θέση τρεις ναοί. Ο τρίτος κατά σειρά ναός, ο σωζόμενος, χτίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. Το ιερό της Αφαίας παρήκμασε οριστικά στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.

 

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας

Ο ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στο Ανίτσαιο, οικισμό με παραδοσιακό χρώμα και πετρόχτιστα σπίτια, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

 

Η Αγία Μαρίνα

Παραθαλάσσιος οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση και ξενοδοχειακή υποδομή, στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

 

Η μονή της Αγίας Τριάδας (Άγιος Νεκτάριος)

Η μονή, που δεσπόζει στην καρδιά του νησιού, ιδρύθηκε το 1904 από το μητροπολίτη Πενταπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Νεκτάριο Κεφαλά, το γνωστό σε όλους Άγιο Νεκτάριο, προστάτη της Αίγινας. Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το προσκύνημα με την πανελλήνια ακτινοβολία όλον το χρόνο, για να προσκυνήσουν τον τάφο του θαυματουργού αγίου.

 

Η Παλαιοχώρα

Ο λόφος της Παλαιοχώρας, κοντά στη μονή του Αγίου Νεκταρίου, αποτέλεσε επί αιώνες το κύριο οικιστικό κέντρο του νησιού. Η μεσαιωνική πόλη καταστράφηκε το 1537 από τον τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και λεηλατήθηκε το 1654 από τον ενετό ναύαρχο Φραγκίσκο Μοροζίνι. Αρκετές από τις αξιόλογες σωζόμενες εκκλησίες έχουν αποκατασταθεί.

 

Η Σουβάλα

Παραθεριστικός οικισμός στις βόρειες ακτές του νησιού, με λιμάνι για βάρκες και αλιευτικά. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές και τα γαλαζοπράσινα νερά της ευρύτερης περιοχής της Σουβάλας προσελκύουν τους παραθεριστές.

 

Μαραθώνας – Αιγινήτισσα

Παραλιακοί οικισμοί με παραθεριστική κίνηση, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

 

Πέρδικα – νησί Μονή

Παραλιακό χωριό με σπίτια αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, η Πέρδικα έχει αξιόλογη τουριστική κίνηση. Στο λιμάνι της με τις ονομαστές ψαροταβέρνες δένουν ιστιοπλοϊκά, ταχύπλοα, καΐκια και βάρκες. Εκδρομικά σκάφη συνδέουν την Πέρδικα με το γειτονικό νησί Μονή, στο οποίο ζουν κρι-κρι, ελάφια και παγόνια.

ΠΗΓΗ: in.gr