Ανάσα για την Ελλάδα η απόφαση Ντράγκι για αγορά ομολόγων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ειναι σαφές ότι ευνοούν την Ελλάδα αφού αν παραιτηθεί από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ελληνικά ομόλογα θα έχει κέρδος η χώρα μας.

Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα τα οποία αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 35% της αξίας τους και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να της τα αποπληρώσει στο 100%. Ήδη το Μάιο και τον Αύγουστο η ΕΚΤ έλαβε από τη χώρα μας ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχε αγοράσει λιγότερο από 3 δισ. ευρώ.
Η απόφαση της ΕΚΤ από τις 18 Ιουλίου, με την οποία όριζε ότι δεν θα δέχεται ομόλογα που έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από το ελληνικό Δημόσιο ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες, εξακολουθεί να εφαρμόζεται, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει τον περιορισμό της ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης που ίσχυε για την αποδοχή ως ενεχύρων ομολόγων, τα οποία έχουν εκδοθεί η εγγυηθεί από κεντρικές κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο ή είναι επιλέξιμες για αγορά των ομολόγων τους στη δευτερογενή αγορά.
Πως περιέγραψε ο Ντράγκι το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, έχει τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. O κ. Ντράγκι είπε ότι για να γίνει μια τέτοιου είδους παρέμβαση σε μια χώρα, πρέπει να έχουν προηγηθεί πολύ αυστηρά μέτρα και να τηρούνται κατά γράμμα (βλέπε Ελλάδα). Διευκρίνισε πως αν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους του μνημονίου, τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από αυτή.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η πορεία του ευρώ είναι αναστρέψιμη (αυτό το τόνισε πολλές φορές) και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνησε ότι θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση χρέους.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέκρουσε τις ενστάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που εκπροσωπούν τη Γερμανία, ανακοινώνοντας πάντως ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους» τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.
Η τράπεζα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, έχει στόχο να διατηρείται το ποσοστό του πληθωρισμού περί το 2%. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 2,5% το 2012 (από 2,4%) και επίσης αύξηση κατά 1,9% το 2013 (από 1,6%).
Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο.
Ο κ. Ντράγκι είπε επίσης ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη αφού ένα μέλος διαφώνησε, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιός.
Παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ ήταν και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συμμετοχή του προβλέπεται θεσμικά, αλλά δεν είναι κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr