Αντιδρούν οι Γερμανοί στη διάσωση της Ευρώπης

Η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται εναντίον των σχεδίων “διάσωσης” των οικονομιών κρατών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της αγοράς δημόσιου χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σύμφωνα με δύο έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.Καθώς την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να λάβει μια πολυαναμενόμενη απόφαση για τις προσφυγές εναντίον της επικύρωσης του ΕΜΣ, το 54% των Γερμανών πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δικαιώσει αυτούς οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτήν, σύμφωνα με έρευνα της YouGov για το Γερμανικό Πρακτορείο, ενώ μόλις το 25% εξέφρασε ρητά την ελπίδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να τις απορρίψει.Η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης για τη δημιουργία του ΕΜΣ, ο οποίος θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), έχει ανασταλεί μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο ΕΜΣ προβλεπόταν αρχικά να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Θα έχει χρηματοδοτικές δυνατότητες ύψους 500 δισεκ. ευρώ, 90 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο και τα υπόλοιπα με την μορφή εγγυήσεων.

Η περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με εχθρότητα μεταξύ των ψηφοφόρων, αφού την έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη θα χαιρέτιζε το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 30% εκτιμά πως αυτό θα ήταν άσχημη εξέλιξη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της YouGov.

Εξάλλου ένα 53% των Γερμανών δήλωσε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ (23% υπέρ).

Η έρευνα αυτή έγινε από την 3η ως την 5η Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ανθρώπων 18 ετών και πλέον, μέσω Διαδικτύου.

Εξάλλου σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου DeutschlandTrend, το 50% των Γερμανών απορρίπτει το σχέδιο επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (13% υπέρ), ενώ ένα 36% είπε ότι δεν έχει την δυνατότητα να εκφέρει γνώμη.

Η δεύτερη έρευνα έγινε την 3η και την 4η Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 1.503 ανθρώπων, πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πηγή ΑΠΕ