Εκδήλωση για το Σεφέρη στην Κορυτσά και νέα έκκληση για διάσωση του κτιρίου όπου διέμενε ως πρόξενος

Πτυχές του πολυσχιδούς έργου ενός εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων λογοτεχνών θα αναδείξει η εκδήλωση για το Γιώργο Σεφέρη που διοργανώνει, στις 15 Σεπτεμβρίου, το Γενικό Προξενείο Κορυτσάς. Ένας πρόξενος, ο Ιωάννης Πεδιώτης, αποτίει φόρο τιμής σ’ έναν άλλο πρόξενο, το Γιώργο Σεφέρη, ο οποίος με την ιδιότητα του διπλωμάτη είχε θητεύσει δύο χρόνια (1936 και 1937) στην πόλη αυτή της Αλβανίας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Πεδιώτη, θα ακολουθήσει προβολή βίντεο για τη ζωή του Νομπελίστα λογοτέχνη και τοποθετήσεις για το έργο του από Έλληνες κι Αλβανούς ομιλητές, ενώ η βραδιά θα «κλείσει» με συναυλία του μουσικού σχολείου Κορυτσάς, με έργα κλασσικών συνθετών.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ο κ. Πεδιώτης επανέλαβε, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, την έκκληση να σωθεί το κτίριο όπου έμενε κι εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κορυτσά. Πρόκειται για ένα ιστορικό νεοκλασικό, στο κέντρο της πόλης, που αγόρασε η ελληνική πολιτεία το 1998 έναντι του ποσού των περίπου 100.000 δολαρίων και, σήμερα, καταρρέει, αφημένο στο έλεος καταπατητών κι εμπόρων οικοδομικών υλικών. Το κτίσμα υπέστη μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά, κατά τις αναταραχές που είχαν ξεσπάσει το 1997 με την περιβόητη υπόθεση των «πυραμίδων».

Για την αναστήλωση του κτιρίου έχει εκπονηθεί μελέτη και το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών εκτιμάται γύρω στις 300.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πεδιώτη, το σχετικό αίτημα του οποίου προς τις αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους δεν βρήκε ανταπόκριση, εξαιτίας της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

«Η πρότασή μου ήταν να πάρουμε ένα δάνειο από το εδώ παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας, η δόση του οποίου θα ήταν μικρότερη από το ενοίκιο που πληρώνουμε για τη στέγαση του προξενείου σε άλλο κτίριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεδιώτης, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα κτίριο, που με την αναστήλωσή του θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη.

«Δυστυχώς, έχουμε πέσει στη δίνη μίας πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης» επισήμανε ο Έλληνας διπλωμάτης.

Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε και από ορισμένα ιδρύματα και φορείς- άλλα δεν έχουν απαντήσει ακόμη- στα οποία αποτάθηκε ζητώντας τη συνδρομή τους. Ωστόσο, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες για να σωθεί το κτίριο, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έχει ‘δει’ όλο τον 20ο αιώνα, έχει παρελάσει από μπροστά του όλη η ιστορία».

Κι, όντως! Το κτίσμα ανεγέρθηκε στη σημερινή του μορφή γύρω στο 1900, όταν μία επιφανής οικογένεια της περιοχής, του γιατρού Τούρτουλη, αποκατέστησε ένα μικρότερο κτίριο που προϋπήρχε και πρόσθεσε νέους χώρους. Να πώς περιγράφει το οίκημα, την περίοδο της θητείας του Γιώργου Σεφέρη, η Στέφη Κόρτη- Κόντη στο βιβλίο της «Οι σοκολάτες του Σεφέρη» (εκδ. Επίκεντρο): «Το ελληνικό προξενείο δεν είναι μακριά από το σπίτι του Δημητρού, στεγάζεται στο μεγάλο και επιβλητικό σπίτι του Τούρτουλη με τη φαρδιά μαρμάρινη σκάλα. Στο κάτω πάτωμα λειτουργούν τα γραφεία του προξενείου και το επάνω πάτωμα είναι η κατοικία του προξένου. Μπροστά η αυλή με τις μεγάλες μαρμάρινες πλάκες και τα ψηλά πεύκα».

«Αυτό το κτίριο έχει απεριόριστες δυνατότητες. Εγώ, σκέφτομαι, εφόσον αναστηλωθεί, να υπάρχει Λέσχη Σεφέρη, να υπάρχει έκθεση για τον ελληνισμό της περιοχής κ.ά.» σημείωσε ο κ. Πεδιώτης, ο οποίος στους εννέα μήνες που βρίσκεται στην Κορυτσά έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα από την ομογένεια της περιοχής- παλιά έγγραφα, φωτογραφίες, διπλώματα (όλα πρωτότυπα)- τα οποία φυλάσσονται προσωρινά στο προξενείο.

Αν κάποτε το κτίριο που φιλοξένησε το διπλωμάτη Γιώργου Σεφεριάδη (πραγματικό όνομα του Γιώργου Σεφέρη) ανακαινιστεί και δεν παραδοθεί στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου, τότε ίσως όλα αυτά τα αντικείμενα να βρουν μία μόνιμη εστία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η συμβολή των Ελλήνων στην παγκόσμια νευροεπιστήμη είναι ανεκτίμητη.

Αυτό υποστηρίζει ο ομογενής, Γιώργος Παξινός, καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, που εξέδωσε πριν 30 χρόνια τον «Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου» και έχει χαρακτηριστεί ως ο «Μαγγελάνος της νευροεπιστήμης» και «χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Περισσότερα…

Η ετήσια ανοιξιάτικη εκδήλωση «Ελληνο-Σερβική Ορθόδοξη & Πολιτιστική Ημέρα Φιλίας», που κάθε χρόνο φέρνει μαζί τους δυο λαούς και τις δυο παροικίες, την Ελληνική και την Σερβική, για 19η φορά θα γίνει την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου.

 

Περισσότερα…

Ο ομογενής σεφ Γιώργος Καλομπάρης, σίγουρα δεν στερείται φαντασίας όταν πρόκειται να δημιουργήσει νέες γευστικές προκλήσεις για τους θαμώνες των εστιατορίων του, αλλά όταν έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να ονομάσει το παγωτό του, μάλλον «τεμπέλιασε».

 

Περισσότερα…

Σε Μέγα Ευεργέτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αναγόρευσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’, σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Περισσότερα…

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Ελ Γκρέκο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας η έκθεση «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ευρωπαϊκής διαδρομής».

 

Περισσότερα…