“Στοπ” στα αεροδρόμια της Αυστραλίας για ψευτο-τουρίστες

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσιεύει η  ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Αυστραλίας σχετικά με τους Έλληνες που επιχειρούν να φθάσουν στην μακρινή χώρα για τουρισμό -και, ίσως, όχι μόνον…

Πρόκειται για τους πολύ αυστηρούς ελέγχους  που ενεργούν στα λιμάνια και στα αεροδρόμια οι αρχές ασφαλείας σχετικά με τους λόγους της επίσκεψης. Αυτό προκειμένου να αποτρέψουν μία “στρατιά”  λαθραίων μεταναστών-δήθεν τουριστών. Βέβαια, κανένα επίσημο στοιχείο, μέχρι στιγμής, δεν συνηγορεί με την αυστραλιανή αυστηρότητα καθώς οι έλεγχοι δεν φαίνεται να αποδίδουν σπουδαία “ευρήματα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδος, δεκάδες Έλληνες πολίτες, κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων, που επισκέφθηκαν την Αυστραλία ως τουρίστες οδηγήθηκαν σε προσωρινά κέντρα κράτησης, πριν σταλούν με την πρώτη διαθέσιμη πτήση πίσω στην Ελλάδα.  Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν στο «Νέο Κόσμο», τα οποία, όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως από το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης.

Όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Αυστραλία είτε ως τουρίστες, είτε ως νεομετανάστες, είτε ως ομογενείς που παλιννοστούν.

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερας αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, η Αυστραλία υποχρεώνει τους τουρίστες να δείχνουν ότι έχουν αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής αλλά και ότι έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν για όσο διάστημα τους χορηγείται η τουριστική βίζα.

Έτσι, όσοι δηλώνουν ότι έρχονται για τουρισμό στην Αυστραλία, αλλά, κατά την κρίση των ελεγκτών διαβατηρίων στα αεροδρόμια της χώρας “δεν πείθουν” καθώς δεν έχουν χρήματα, διεύθυνση διαμονής ή δηλώνουν ότι θα ψάξουν για εργασία, στέλνονται αμέσως πίσω στην χώρα από όπου προέρχονται. Εάν δεν υπάρχει πτήση οδηγούνται προσωρινά στα κέντρα κράτησης όπου οδηγούνται και οι λαθρομετανάστες.

“Θύματα” αυτής της τακτικής έχουν πέσει τελευταία αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι έκαναν σημαντικά έξοδα χωρίς να μπορέσουν να δουν την Αυστραλία. Κάποιοι, μάλιστα, οδηγήθηκαν και σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Εκτιμάται πως μόνο στη Μελβούρνη οδηγήθηκαν τον τελευταίο καιρό τουλάχιστον 20 Έλληνες σε τέτοια κέντρα.

Αυτή η τακτική ισχύει, φυσικά, για όλους τους επισκέπτες και όχι μόνο για τους Έλληνες. Και επειδή τελευταία, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αυξήθηκε ο αριθμός Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, κάποιοι επισκέπτονται τη χώρα ως τουρίστες, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο της μετανάστευσης.

“Η δυσπιστία των ευρωπαίων -και όχι μόνο- απέναντι στου Έλληνες, αποτυπώνεται στην τακτικήπου τελευταία ακολουθούν οι Βρετανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, όποιος Έλληνας ψάχνει για σπίτι στη χώρα, του ζητούν προκαταβολή ενοικίου για 6 μήνες”.

Αυτά γράφει η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”.

Όσο και αν η προληπτική τακτική των αυστραλιανών αρχών μπορείνα αποτελέσει και ένα παράδειγμα για εμάς τους Έλληνες που έχουμε ούτε στοιχεώδη μέτρα αποτροπής στα χερσαία μας σύνορα, εντούτοις ελέγχεται ως υπέρ του δέοντος αυστηρή.