Ο Κυπριακός Τύπος 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις στην οικονομία με την επικείμενη συνεδρία στην Κύπρο του Eurogroup, τα οφειλόμενα στο Φόρο Εισοδήματος, το μνημόνιο με την Τρόικα, αλλά και η πρόσφατα εκφρασθείσα πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να επενδύσει στο φυσικό αέριο της Κύπρου, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου. Άλλα θέματα αφορούν στις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα, το κόστος των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις εργασίες που άρχισαν στην παραλιακή λεωφόρο Παλιά Πασά στη Λάρνακα. 

Με τίτλο «Κρυφτούλι με το Eurogroup» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο δεν υπάρχει συνάντηση Χριστόφια – Λαγκάρντ και το θέμα του μνημονίου θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου του Eurogroup στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για το ESM, που έχει στόχο να προστατεύσει το κοινό νόμισμα. Αλλού γράφει πως “ο κούκος αηδόνι” στοιχίζει στο κράτος το νέο σύστημα δημόσιων επιβατικών μεταφορών. 

“Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ζητά επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής» γράφει ότι η Κύπρος ζήτησε από την Τρόικα την αύξηση του χρονικού πλαισίου για την υλοποίηση του μνημονίου από τρία σε πέντε χρόνια. Αλλού γράφει για την επιστροφή στα θρανία σε Λύκεια και Γυμνάσια και για ανακατατάξεις ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πρόωρων αφυπηρετήσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες έξω από το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία φιλοζωικές οργανώσεις. 

Με κύριο τίτλο «Έχασαν 649 εκ ευρώ» “Ο Φιλελεύθερος” γράφει ότι το κράτος έχει να παίρνει 1,578 δις ευρώ αλλά δεν έχει τρόπους να τα εισπράξει σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει σενάριο νέας εταιρείας τύπου “Asset Management” για τη Λαϊκή Τράπεζα και πως η υποψηφιότητα του Κρις Παύλου κερδίζει έδαφος για τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Ομίλου. Αλλού γράφει για πρωτοφανή καταγγελία από παιδιά ηλικιωμένου που βρήκαν τον πατέρα τους που νοσηλευόταν στο γενικό νοσοκομείο Λάρνακας «πατωμένο» μυρμήγκια. 

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «1,5 δις ευρώ τα χρωστούμενα στο κράτος» γράφει πως η Κυβέρνηση προωθεί σειρά πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου των ανείσπρακτων οφειλών και βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Αλλού γράφει ότι άρχισαν τα έργα στην Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα και η αναμορφωμένη παραλιακή λεωφόρος θα παραδοθεί σε 18 μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, ο οποίος διέψευσε δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να αφυπηρετήσει πρόωρα. 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Δεν κωλυσιεργούμε όσον αφορά στους όρους διάσωσης»  γράφει ότι η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι δεν έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της και πως κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινή εκδήλωση μνήμης στις ΗΠΑ για τα θύματα των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης, της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωση εφημερίδα «Financial Mirror» με  κύριο τίτλο «Η ευκαιρία χτυπά την πόρτα» αναφέρεται στην πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου να εμπλακεί στο θέμα των υδρογονανθράκων, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία η οποία θα εξασφαλίσει οικόπεδο στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι στο 43,51% εκτινάθηκαν τα κέρδη του ΧΑΚ από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρίσκεται στα σκαριά η κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για τους υδρογονάνθρακες. 

Πηγή: ΚΥΠΕ