Πεζοναύτες στη Λιβύη για το φόνο του Αμερικανού Πρέσβη

Η Ουάσινγκτον στέλνει στη Λιβύη ομάδα πεζοναυτών που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν ευθύνεται ο λιβυκός λαός ή η κυβέρνηση για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο, υποστηρίζει η ΥΠΕΞ Χίλαρι ΚλίντονΟι ΗΠΑ στέλνουν στη Λιβύη ομάδα πεζοναυτών που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά την επίθεση που σημειώθηκε χθες Τρίτη στη Βεγγάζη και προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών, αναμεσά τους και ο πρεσβευτής στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Πενταγώνου.

 “Οι πεζοναύτες στέλνουν μια ομάδα “Fast” (Fleet Antiterrorism Security Team) στη Λιβύη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 Η απόφαση να σταλεί στη Λιβύη η ομάδα αυτή, που αποτελείται από πενήντα στρατιώτες, έρχεται μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη.

 Τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής στη Λιβύη, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση από ενόπλους που διαμαρτύρονταν κατά της ταινίας “Η αθωότητα των μουσουλμάνων” που θεωρείται υβριστική για το Ισλάμ.

 Καταδικάζοντας τα γεγονότα στη Βεγγάζη ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη Διοίκηση “να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να συμβάλει στην ασφάλεια του προσωπικού μας στη Λιβύη και να ενισχύσει την ασφάλεια σε όλες μας τις πρεσβείες στον κόσμο”.

 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε σήμερα να συνεργαστεί με τη Λιβύη για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της χθεσινής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης.

 Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα επεσήμανε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν θα βλάψουν τις σχέσεις της χώρας του με τη Λιβύη.

 «Μην αμφιβάλλετε. Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Λιβύης για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δολοφόνοι που επιτέθηκαν στους πολίτες μας», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου, ενώ στο πλάι του βρισκόταν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

 Εξάλλου ο Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση επισημαίνοντας: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη σκανδαλώδη και σοκαριστική επίθεση. Εργαζόμαστε με τη λιβυκή Kυβέρνηση ώστε οι διπλωμάτες μας να είναι ασφαλείς».

 Στην Αίγυπτο, χιλιάδες Αιγύπτιοι, κυρίως σαλαφιστές διαδήλωσαν χθες βράδυ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο για να καταγγείλουν την ταινία, και ορισμένοι κατέβασαν από το ιστό την αμερικανική σημαία στο κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

 Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν της ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην πόλη αυτή.

 Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η επίθεση ήταν έργο “μιας μικρής, εξαγριωμένης ομάδας” και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τρίπολη.

 “Διερωτώμαι, πώς συνέβη κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που βοηθήσαμε να απελευθερωθεί, σε μια πόλη που βοηθήσαμε να σωθεί από την καταστροφή; Το ερώτημα αυτό αντικατοπτρίζει πόσο περίπλοκος είναι ο κόσμος και σε τι σύγχυση βρίσκεται ορισμένες φορές”, είπε η Κλίντον.

 “Όμως, ακόμη και μέσα στη θλίψη μας, θα πρέπει να κάνουμε τη διάκριση. Ήταν μια επίθεση από μια μικρή και εξαγριωμένη ομάδα, όχι από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης”, τόνισε.

 Η Κλίντον κατέληξε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υπάρχει μια ελεύθερη και σταθερή Λιβύη και υποσχέθηκε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών δεν θα πέσουν “θύμα” της επίθεσης αυτής.