To έκτο μεγαλύτερο νηολόγιο στον κόσμο «στεγάζει» η Ελλάδα

Ρεπορτάζ : Νίκος Μπαρδούνιας
(από την Καθημερινή)
To έκτο μεγαλύτερο νηολόγιο στον κόσμο «στεγάζει» η Ελλάδα, σύμφωνα με ειδικό αφιέρωμα της Lloyds List για τα δέκα ισχυρότερα νηολόγια στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Την ελληνική σημαία φέρουν 745 ποντοπόρα…
πλοία από τα οποία τα 459 είναι πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, τα 251 τάνκερ και τα 35 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο ελληνικός στόλος έχει μεταφορική ικανότητα 74 εκατ. τόνων. Το ισχυρότερο νηολόγιο στην παγκόσμια ναυτιλία είναι αυτό του Παναμά με 4.832 πλοία (εκ των οποίων σημαντικός αριθμός είναι και πλοία ελληνικών συμφερόντων) και μεταφορικής ικανότητας 338 εκατ. τόνων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Λιβερία με 1.948 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 200 εκατ. τόνων, ενώ στην τρίτη θέση έρχονται τα Νησιά Μάρσαλ με 1.626 πλοία συνολικής χωρητικότητας 131 εκατ.τόνων. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ με 1.651 πλοία και χωρητικότητα 126 εκατ. τόνων, η Σιγκαπούρη με 1.518 πλοία και χωρητικότητα 94 εκατ. τόνων, η Ελλάδα με 745 πλοία και χωρητικότητα 74 εκατ. τόνων, οι Μπαχάμες με 692 πλοία και χωρητικότητα 73 εκατ. τόνων, η Μάλτα με 1.146 πλοία και χωρητικότητα 67 εκατ. τόνων, η Κίνα με 1.544 πλοία και χωρητικότητα 61 εκατ. τόνων, ενώ η ισχυρότερη δεκάδα της παγκόσμιας ναυτιλίας κλείνει με την Κύπρο, η οποία έχει στο νηολόγιό της 604 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητα 31 εκατ. τόνων.
Να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, διερευνώνται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου η ελληνική σημαία να γίνει περισσότερο ελκυστική στους εφοπλιστές, καθώς και λιγότερο γραφειοκρατική η διαδικασία νηολόγησης ενός πλοίου στο ελληνικό νηολόγιο.
Στη «Λευκή Λίστα»
Η ελληνική σημαία κατατάσσεται στις ποιοτικές σημαίες για τη ναυτιλία («Λευκή Λίστα») βάσει των ετήσιων ελέγχων που γίνονται από τον διεθνή Οργανισμό Paris MOU. Η αμερικανική ακτοφυλακή συνεχίζει να διατηρεί την ελληνική σημαία στον κατάλογο με τα ποιοτικά κράτη σημαίας (Quality Flag States) που συμμετέχουν στην QUALSHIP 21. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία υπό ελληνική σημαία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν των προνομίων που τους παρέχονται -μειωμένες επιθεωρήσεις PSC, εφοδιασμός με πιστοποιητικό ποιότητος κλπ.- κατά τις προσεγγίσεις τους στα λιμάνια των ΗΠΑ.
Πάντως, ο υπό ελληνική διαχείριση εμπορικός στόλος, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee), αριθμεί 3.760 πλοία με χωρητικότητα 264.054.167 εκατ. τόνους που αντιστοιχεί στο 14,4% της παγκόσμιας χωρητικότητας και στο 7,4% του παγκόσμιου στόλου σε αριθμό πλοίων. Επίσης, ο μέσος όρος «ηλικίας» του ελληνόκτητου στόλου είναι τα 12,5 έτη, ενώ του υπό ελληνική σημαία είναι τα 10,5 έτη, όταν ο μέσος όρος του παγκόσμιου στόλου βρίσκεται στα 12,6 έτη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Allied Shipbroking, οι Ελληνες εφοπλιστές από τις αρχές του έτους έχουν επενδύσει περί τα 2,367 δισ. δολάρια για την αγορά 130 μεταχειρισμένων πλοίων εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές στην αγορά. Ειδικότερα, οι Ελληνες αγόρασαν 63 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, 41 δεξαμενόπλοια και 26 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Εκδοση ομολόγων
Σε έκδοση ομολόγων ύψους 750 εκατ. δολαρίων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, προσανατολίζεται να προχωρήσει η Ocean Rig του Γιώργου Οικονόμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Εφόσον η έκδοση ολοκληρωθεί επιτυχώς, η εταιρεία θα καλύψει ποσό ύψους 487,5 εκατ. δολαρίων από πιστωτική γραμμή 1,4 δισ. δολαρίων, η οποία αφορά την κατασκευή τριών νέων πλοίων-δεξαμενών εξόρυξης πετρελαίου (drill ships), τα οποία έχουν παραγγελθεί στα ναυπηγεία της Samsung και θα πρέπει να παραδοθούν στην Ocean Rig εντός του 2013. Tα νέα ομόλογα θα έχουν λήξη το 2017. H Ocean Rig ανήκει κατά 65% στην εισηγμένη DryShips του Γιώργου Οικονόμου, η οποία παράλληλα διαχειρίζεται ένα μεγάλο στόλο από δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Στις 10.12 Ώρα Ελλάδος