Στέλνουν πεζοναύτες οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων μουσουλμάνων

Υπο πολιορκία διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αμερικανική ταινία δυτικές πρεσβείες .

Οι ΗΠΑ αναπτύσουν δυνάμεις τους για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταραχές ταυτόχρονα σε 17 ή 18 σημεία του ισλαμικού κόσμου, ανακοίνωσε αργά χθες ο αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας Λίον Πανέτα.
“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση διαδηλώσεων, οι οποίες θα προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις”, δήλωσε ο Πανέτα στην επιθεώρηση Foreign Policy.
O αμερικανός αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, όμως, σύμφωνα με το Foreign Policy, το Πεντάγωνο θα συζητήσει για την αποστολή 50 πεζοναυτών για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας στο Σουδάν.
Εκατό πεζοναύτες έχουν ήδη σταλεί στη Λιβύη και την Υεμένη.
Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν χθες, κυρίως στον αραβικό κόσμο, για να καταγγείλουν αμερικανική ταινία που θεωρούν ότι προσβάλλει τον Μωάμεθ και η οποία πυροδότησε νέες βιαιότητες στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι στην Τυνησία, το Σουδάν, το Λίβανο και την Αίγυπτο.
Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συγκρούσεων εξαγριωμένων ισλαμιστών με την αστυνομία κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κάιρο δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Ο 35χρονος διαδηλωτής είναι το πρώτο θύμα των βίαιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο ανάμεσα σε εξαγριωμένους μουσουλμάνους και τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις κατά κυρίως των δυτικών διπλωματικών αποστολών.
Χθες, Παρασκευή, άλλοι τρεις άνθρωποι, δύο στο Σουδάν κι ένας στοπ Λίβανο έχασαν τη ζωή τους, σε συγκρούσεις με την αστυνομία (διαβάστε την είδηση).
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε “αδικαιολόγητες” τις βιαιότητες εναντίον διπλωματικών αποστολών, κυρίως αμερικανικών και υπενθύμισε την υποχρέωση που έχουν οι χώρες που φιλοξενούν διπλωματικές αποστολές να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους.
Σε χθεσινοβραδυνό ψήφισμά τους, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας “καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των αποστολών αυτών” και “τονίζουν ότι οι πράξεις αυτές είναι αδικαιολόγητες όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, οι υπεύθυνοι και οι συνθήκες”.
Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία, οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν “τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών εγκαταστάσεων”, καθώς και “την υποχρέωση των χωρών που τις φιλοξενούν”, να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις αυτές καθώς επίσης το προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, βάσει των συμβάσεων της Βιένης”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr