Κυπριακός Τύπος, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και  οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013 είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου. «Παίζει κορώνα γράμματα» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρει ότι μετά το Eurogroup της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλείται να επιλέξει αν θα ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας που υπέγραψαν μνημόνιο και πέτυχαν να το εφαρμόσουν, ή αν θα πάρει το δρόμο της Ελλάδας που δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα και κινδυνεύει ακόμα να βρεθεί εκτός ευρώ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι τρείς τουλάχιστον δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν τον Νίκο Αναστασιάδη να είναι ο κερδισμένος καθώς συγκεντρώνει ποσοστά τέτοια που με την αναγωγή μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών Στέλιος Γρηγορίου θα είναι ο αντικαταστάτης του Σταύρου Μαλά στο Υπουργείο Υγείας.  

Η «Σημερινή», στο κύριο θέμα της με τίτλο «Ώρα διαπραγμάτευσης», γράφει ότι σε διαδικασία πάρε-δώσε και σκληρής, όπως όλα δείχνουν, διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για διαμόρφωση του τελικού προγράμματος στήριξης της κυπριακής οικονομίας εισέρχεται η Κυβέρνηση. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση Αναστασιάδη –Γιούνκερ κατά την οποία συζήτησαν τα προβλήματα της οικονομίας και το γεγονός ότι επείγουν μέτρα για αντιμετώπιση τους. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, και στις διαφωνίες που προέκυψαν χθες στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Στο κύριό του θέμα με τίτλο «Προεδρικές εκλογές δύο γύρων», ο«Φιλελεύθερος» δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013 θα διεξαχθούν εκλογές δύο γύρων.  Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση των δήμων σήμερα και γράφει ότι οι δήμοι βρίσκονται μπροστά στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο τους, με κάποιους εξ αυτών να δηλώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας καθημερινές τους ανάγκες. Γράφει, επίσης, ότι 50 εκατ. ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των ομάδων Α΄ Κατηγορίας για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, με τον ΑΠΟΕΛ να είναι ο πρωταθλητής στον προϋπολογισμό με 12 εκατ. ευρώ.   

Η «Χαραυγή», στο κύριό της θέμα με τίτλο «Στήριξη Κομισιόν στις προσπάθειες για τα μέτρα» γράφει ότι κατανόηση, αλλά και βούληση από πλευράς της Κομισιόν να στηρίξει την προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης για έξοδο από την οικονομική κρίση, έδειξε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στη συνάντηση Ά. Κυπριανού – Μαχμούτ Αμπάς, στη Ραμάλα, κατά την οποία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετέφερε τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού στον αγώνα των Παλαιστινίων. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Φακοντή, στην οποία εκφράζει τη βεβαιότητα του ο Σταύρος Μαλάς θα βρίσκεται στον 2ο γύρο των εκλογών.    

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον κύριο τίτλο «Να καθοριστούν οι όροι του πακέτου διάσωσης το συντομότερο δυνατόν», γράφει ότι η Κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της στη βάση ενός προγράμματος διάσωσης της οικονομίας το συντομότερο δυνατόν,αν και οι δύο πλευρές διαφωνούν για το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος.Αλλού, γράφει ότι η Πάφος πανηγυρίζει για το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.Γράφει, επίσης,ότι η χθεσινή επίθεση κατά της στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ συνδέεται με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο με αφορμή μια αντιισλαμική ταινία που  προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «45 μέρες φωτιά για τη Λευκωσία» και γράφει ότι τις επόμενες45 ημέρες, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, η Λευκωσία θα πρέπει να επισπεύσει την όλη διαδικασία που θα οδηγήσει στην τελική υπογραφή του Μνημονίου. Αλλού,γράφει ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι θέσεις του Γ. Λιλλήκα «είναι κοντά στο ΔΗΚΟ εδώ και χρόνια». Γράφει, επίσης, ότι αρχές Οκτωβρίου η Συμβουλευτική Επιτροπή για το φυσικό αέριο θα είναι έτοιμη να παραδώσει στον Υπουργό Εμπορίου την έκθεση αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν κατά τον  β’γύρο αδειοδότησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων από 15 εταιρείες.  

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», κάτω από τον κύριο τίτλο«Όμηροι του ΑΚΕΛ», φιλοξενεί συνέντευξη της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους,στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι Υποψήφιοι Μαλάς – Λιλλήκας είναι στην ουσία «όμηροι του ΑΚΕΛ». Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απεύθυνε αυστηρό μήνυμα – προτροπή προς την Κύπρο για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε σχέση με τη στήριξη που έχει ζητήσει από την Τρόικα, για να μη χαθεί άλλος χρόνος.  Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην «κόντρα» μεταξύ του Προεδρείου και της Διεύθυνσης της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη μια και του διαχειριστή του κυλικείου/εστιατορίου, από την άλλη.