Αβραμόπουλος: Ψήφο και νέο ΣΑΕ για την Ομογένεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει στην ψήφιση του Νόμου αναφορικά με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», χθες, 17  Σεπτεμβρίου 2012, και λίγα 24ωρα πριν την άφιξή  του στις ΗΠΑ.

Αν και ο κ. Αβραμόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί ως προς το χρόνο υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, εντούτοις, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει  στην θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου υποστηρίζοντας ότι «τα δεδομένα έχουν αλλάξει για τη λήψη αυτής της απόφασης και οι νέες τεχνολογίες  μπορούν να μας βοηθήσουν. Το σημαντικότερο όμως είναι η πολιτική βούληση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του Νόμου 3480/2006 για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). «Ο αρμόδιος υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού που θα είναι μαζί μου στο ομογενειακό κομμάτι της αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη σε συνεννόηση μαζί μου έχει κάνει ανακοινώσεις». (Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας έχει ήδη προαναγγείλει τη σύσταση νομοθετικής επιτροπής και έχει δημοσιοποιήσει χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές που θα κορυφωθούν με την εκλογή νέου προεδρείου τον Ιούλιο του 2013- https://www.panhellenicpost.com/archives/20596).

Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «το ΣΑΕ είναι ένας θεσμός που χρειάζεται αναβάθμιση, βελτίωση στη λειτουργία του και σημαντικές αλλαγές που να το καταστήσουν πραγματικά όργανο έκφρασης του Οικουμενικού Ελληνισμού, συνάμα δε κι ένα ισχυρό διεθνές όργανο που θα επιτρέπει στην πατρίδα μας να παρεμβαίνει σε κέντρα λήψεως αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι όπλο για την Ελλάδα η παρουσία του Ελληνισμού στον Κόσμο και η εμπειρία που αποκομίσαμε από την μέχρι τώρα λειτουργία του ΣΑΕ όπως το γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά όπως κάθε οργανισμός και αυτός κάποια στιγμή θέλει τη βελτίωση, την αναβάθμιση και την εξέλιξή του».

Ο Υπουργός τάχθηκε κατά της κατάργησης του ΣΑΕ (σ.σ. άλλωστε υπάρχει στο Σύνταγμα της Ελλάδος και απαιτείται Αναθεώρηση) ενώ πρόσθεσε και ότι πρέπει  να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης, εννοώντας την αυτοχρηματοδότηση.

Κατά τα λοιπά, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στην ανάγκη να αλλάξει η διεθνής εικόνα της Ελλάδος, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει άφθονα αποθέματα άξιων ανθρώπων, νέων ιδεών και μια μεγάλη κληρονομιά στους ώμους της που της εγγυώνται με τους σωστούς χειρισμούς και με τη χάραξη εθνικής στρατηγικής ότι και πάλι θα είναι στην πρώτη γραμμή των εθνών του κόσμου με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, ρόλο, και κύρος. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, έχει ο Οικουμενικός Ελληνισμός με την αξιοσύνη του, τη δημιουργικότητά του και τους ανθρώπους του».

Ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια της γενέτειρας και έπλεξε το εγκώμιο της ομογένειας η οποία, όπως είπε, ήταν πάντα στις προτεραιότητές του, όποια δημόσια θέση και αν κατείχε.

Υπενθυμίζεται ότι συνέντευξη του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου είχε φιλοξενήσει κι η PanHellenic Post πρόσφατα (https://www.panhellenicpost.com/archives/10235). Και σε eκείνη την συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών (με την ιδιότητα τότε του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας) είχε εκφράσει την απόλυτη στήριξή του στο καθολικό αίτημα της ομογένειας για επιστολική ψήφο, υποσχώμενος η ΝΔ να φέρει και πάλι στη Βουλή νόμο που θα δίνει το δικαίωμα στους Απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο όπου ζουν.

Το Πρόγραμμα της επίσκεψης της ηγεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε στην ΡΗΡ: https://www.panhellenicpost.com/archives/20854