Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εξελίξεις στο σκηνικό των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις που μεταξύ άλλων δείχνουν υψηλά ποσοστά αποχής και χαμηλή συσπείρωση κομμάτων, η στάση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου ενόψει εκλογών καθώς και η προεκλογική περιοδεία του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.
Προβάλλεται επίσης ως κύριο θέμα το νομοσχέδιο που προωθεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για διαφάνεια στις συναλλαγές τους κράτους με τους πολίτες.
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διαφάνεια στο «δούναι και λαβείν» του κράτους» γράφει στο κύριο της θέμα πως σύντομα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για διαφάνεια στις συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες, στο οποίο το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας θα αποκόπτει καθυστερημένες οφειλές από τις πληρωμές του κράτους και έχει ως στόχο την είσπραξη οφειλών προς το κράτος που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αλλού η «Α» γράφει ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Sheldon Andelson προτίμησε την Ισπανία για επενδύσεις αντί την Κύπρο . Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το λεωφορείο που μετέφερε οχτώ διάσημους Ελληνες ηθοποιούς από τη Λευκωσία στη Λεμεσό, συγκρούστηκε στον αυτοκινητόδρομο με ακινητοποιημένα οχήματα
«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σιωπηρή στήριξη στη συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ » αναφέρει ότι τη σιωπηρή στήριξη ή τουλάχιστον την επίνευση του Αρχιεπισκόπου φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ στην προσπάθειά τους για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές, αφού θεωρεί αναγκαία την αλλαγή στην διακυβέρνηση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με δύο σφαίρες στο κεφάλι και μια στον θώρακα βρέθηκε νεκρός ο Μοχάμεντ Ελ Σάιτ Χουσεΐν Ελ Χαπάσιη, από την Αίγυπτο ύστερα από πυροβολισμό από άγνωστο άτομο. Αλλού γράφει ότι στα βαθιά μπαίνει από σήμερα η Κυβέρνηση με την Τρόικα αφού το οικονομικό της επιτελείο θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό Menno Snel, που εκπροσωπεί την Κύπρο στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ, για διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση πάνω στα θέματα που άπτονται των συνομιλιών με την Τρόικα.
«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Τρέχουν για συσπειρώσεις» και γράφει πως η αποχή και οι χαμηλές συσπειρώσεις κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, απασχολούν τα κομματικά εκλογικά επιτελεία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RAI Consultants που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φ». Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι πληρώνουμε εκατομμύρια για την μετακίνηση καλωδίων από υπηρεσίες όπως η ΑΗΚ και η Cyta εκεί όπου γίνονται έργα για την αναβάθμιση δρόμων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς που αφορούν το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα του FIR Λευκωσίας τους τελευταίους μήνες, τόσο σε απώλεια κίνησης, όσο και σε απώλεια εσόδων αλλά και με ενοχλητική πρωτιά στις καθυστερήσεις.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Διακύβευμα η ανάπτυξη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ανέφερε σε προεκλογική συγκέντρωση ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι η ανάπτυξης, που δεν έρχεται μέσω περικοπών, αλλά με την προσέλκυση και εισροή επενδύσεων από το εξωτερικό που θα συμβάλουν στην ανάνηψη της αγοράς. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τίμησε τον πατέρα Αιμιλιανό στο Κελλάκι και έστειλε μηνύματα για το ρόλο της Εκκλησίας και της πολιτικής. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει από το 2008 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει σχεδόν κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό των συνταξιούχων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως ανέφερε Υπ. Εργασίας διαμηνύοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ισοπεδωτικά μέτρα.