Πρωτοποριακή επέμβαση με τη συμβολή Ανδρέα Τζάκη

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση μήτρας από τη μητέρα στην κόρη της. Η επιτυχής και χωρίς επιπλοκές επέμβαση, που μάλιστα έγινε εις διπλούν (σε δύο ζευγάρια μητέρας-κόρης), πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς γιατρούς του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής-γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ και με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρούργου Ανδρέα Τζάκη.

Πάντως, όπως δήλωσε ο χειρούργος Μίκαελ Ολάουσον, σύμφωνα με το BBC, οι μεταμοσχεύσεις δεν θα θεωρηθούν πραγματικά επιτυχείς, έως ότου οι δύο Σουηδέζες γυναίκες γεννήσουν. Και οι δύο κόρες είχαν ξεκινήσει εξωσωματική γονιμοποίηση πριν την μεταμόσχευση και τα κατεψυγμένα έμβρυά τους θα μεταφερθούν στις νέες μήτρες, που πήραν από τις μητέρες τους, μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου θα ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

Οι δύο λήπτριες του μοσχεύματος, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν, βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Η μία είχε χάσει την μήτρα της πριν από πολλά χρόνια, εξαιτίας καρκίνου και η άλλη γεννήθηκε χωρίς μήτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού πανεπιστημίου, οι δότριες μητέρες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και σε λίγες μέρες θα βγουν από το νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ