Ο Κυπριακός Τύπος 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Κυπριακός τύπος σήμερα 20-09-12

 Η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραματικά ενώ τα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υπερπληθυσμό και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσης, δεσπόζει στον σημερινό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, η σύλληψη μετά από ένταλμα της Ιντερπολ καταζητούμενου Τ/κ για τις δολοφονίες Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και η απελευθέρωση του, η αλλαγή του Συντάγματος που προωθείται για να καταστεί δυνατή η νομοθεσία για το Πόθεν Εσχες καθώς και η συνάντηση στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Η λύση για την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό» και γράφει ότι γενική μείωση των μισθών στο δημόσιο μέχρι και 3% και αποκοπή 13ου από τους υψηλόμισθους, αύξηση των ωρών εργασίας με την καθιέρωση δεύτερου απογεύματος, θεσμική αλλαγή στην ΑΤΑ με δέσμευση για αυτόματη παγοποίηση της σε περιόδους ύφεσης ετοιμάζεται να αντιπροτείνει στην τρόικα η κυβέρνηση. Γράφει άλλου ότι η αστυνομία στο Κιργιστάν συνέλαβε τον Ερχάν Αρικλί που καταζητείτο με ένταλμα της Ιντερπόλ για τις δολοφονίες Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού αλλά σύμφωνα με τ/κ πληροφορίες αφέθηκε ελεύθερος. Γράφει επίσης ότι η βουλή προχωρεί με τροποποίηση του Συντάγματος για να καταστεί δυνατή και λειτουργική η νομοθεσία του Πόθεν Εσχες.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στην Εντατική οι κλινικές και τα φαρμακεία» και γράφει ότι την ώρα που τα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υπερπληθυσμό και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αντίθεση είναι η εικόνα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος είναι σε απελπιστική κατάσταση με τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται μέχρι και 60%. Σε άλλη στήλη, αναφέρει ότι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι τίμησαν χθες τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Αλλού αναφέρει ότι λύπη για την απόλυση των τεσσάρων Ελλαδιτών επιστημόνων από τη ΔΕΑ εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς, Αριστος Αριστοτέλους.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Καταρρέουν όλα στην Υγεία» γράφει ότι τα κρατικά νοσοκομεία ξεπέρασαν τα όρια της δυναμικότητάς τους και βουλιάζουν ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία υπολειτουργούν, καταρρέουν και κλείνουν. Οι ιδιώτες ζητούν να αυξηθούν τα τέλη στο δημόσιο, ο Υπουργός Υγείας απαντά ότι όλα θα λυθούν στο τέλος του 2015 με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Προβάλλει επίσης «απερίσκεπτη σπατάλη από τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας» αφού το ένα τμήμα πωλούσε 120 ευρώ τον τόνο τις ζωοτροφές και το άλλο το αγόραζε από ιδιώτες σε υπερδιπλάσιες τιμές. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ βάζει ψαλίδι στις προτάσεις της Κομισιόν για το ύψους του υπό συζήτηση κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020 εξαγγέλλοντας ‘κούρεμα’ της αρχικής εισήγησης των Βρυξελλών.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πίστη για τη νίκη» αναφέρει ότι με επιθετική οικονομική διπλωματία για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον τόπο και αξιοποίηση των νέων της Κύπρου μπορεί η χώρα να βγει από την οικονομική ύφεση τα επόμενα τρία χρόνια, ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς. Γράφει σε άλλη στήλη ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται δάνεια που παραχωρήθηκαν σε πρώην ισχυρό αθλητικό παράγοντα σε μεγάλο ποδοσφαιρικό σωματείο από τη Λαϊκή Τράπεζα και φαίνεται να έχουν διαγραφεί. Η «Χ» γράφει επίσης ότι την ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών θα τονίσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι ψηλές χρεώσεις είναι το πρόβλημα» και γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, επιδεικνύοντας ελάχιστη συμπάθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αναφέρει ότι τα φαρμακεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια φέρουν ευθύνη για την κατάστασή τους λόγω των υπερτιμολογήσεων. Η “CM” αναφέρεται επίσης στη συνάντηση στις Βρυξέλλες όπου οι Πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπό την ιδιότητά του ως Προεδρεύων του Συμβουλίου τις ΕΕ, αποφάσισαν όπως ο επόμενος προϋπολογισμός της Ενωσης αντανακλά τους γενικούς στόχους της Ενωσης για ανάπτυξη και απασχόληση. Αναφέρει αλλού ότι αναμένεται το ποσοστό ανεργίας να φθάσει τα 11.5% το 2013.