Στο όνομα του δικαιούχου το βιβλιάριο Τραπέζης για τη σύνταξη από Ελλάδα

Αναδημοσίευση

ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
από το neoskosmos.com

Ένα ακόμα εμπόδιο πρέπει να ξεπεράσουν οι ελληνικής καταγωγής συνταξιούχοι που διαμένουν μόνιμα στην Αυστραλία για να λάβουν τη σύνταξη που πληρώνεται από την Ελλάδα. Αυτή τη φορά το εμπόδιο σχετίζεται με αλλαγή νομοθεσίας όσον αφορά τη διεκπεραίωση της συναλλαγής εκ μέρους της τράπεζας που καταθέτει τη σύνταξη στο λογαριασμό τους.

Αρκετοί συμπάροικοι συνταξιούχοι τηλεφώνησαν στο «Νέο Κόσμο» παραπονούμενοι ότι έχουν να λάβουν τη σύνταξη από την  Ελλάδα για πάνω από ένα εξάμηνο και ότι οποιεσδήποτε προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ απέβησαν άκαρπες.

Μεταξύ αυτών και ο ομογενής, Σωκράτης Ανδρικόπουλος, που πέρασε από «χίλια μύρια κύματα» έως ότου καταφέρει να μιλήσει με κάποιον αρμόδιο πριν από δύο περίπου μέρες. «Μέχρι τον Μάρτη ελάμβανα τη σύνταξή μου κανονικά» μας είπε ο κ. Ανδρικόπουλος «αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει ούτε μία δραχμή»
Η σύνταξη που ελάμβανε ο κ. Ανδρικόπουλος αναλογεί στο ποσό των $89 τον μήνα.

«Πάνω από τριάντα τηλέφωνα έχω κάνει και δεν βρίσκω άνθρωπο να μιλήσω» μας είπε απελπισμένος.
Στην ίδια μοίρα με τον κ. Ανδρικόπουλο βρίσκονται και δεκάδες άλλοι συμπάροικοι και αυτό γιατί πριν από λίγο καιρό λόγω σχετικής νομοθεσίας στην Ελλάδα απαγορεύεται εκ μέρους της τράπεζας η κατάθεση σύνταξης σε δικαιούχο του εξωτερικού αν ο λογαριασμός του δεν είναι μόνο στο όνομά του.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στους κανονισμούς που διέπουν το καθεστώς των συναλλαγών δεν γνωστοποιήθηκε σε κανένα συνταξιούχο μας. Αν όχι σε όλες, γιατί μπορεί να συντρέχουν και άλλοι λόγοι, σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων από Ελλάδα οφείλεται σε αυτό ακριβώς το γεγονός. Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα της σύνταξης μετά την αλλαγή των σχετικών κανονισμών επιστρέφονται στο ΙΚΑ που με τη σειρά του δεν μπήκε καν στον κόπο να πληροφορήσει τους δικαιούχους για το τι μπορούν να κάνουν για να λάβουν τη σύνταξή τους.

Όπως προέκυψε από τηλέφωνο του «Νέου Κόσμου» προς την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ, όσοι συνταξιούχοι ελάμβαναν τη σύνταξή τους σε λογαριασμό που δεν ήταν αποκλειστικά στο όνομά τους θα πρέπει να ανοίξουν άλλο λογαριασμό στο όνομά τους μόνο και να ενημερώσουν το IKA για να λάβουν πάλι κανονικά τη σύνταξή τους.
Αυτό έκανε και ο κ. Σωκράτης Ανδρικόπουλος που πληροφορήθηκε ότι η επανέναρξη των πληρωμών της σύνταξής του θα γίνει σε περίπου τρεις μήνες.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι όσοι λαμβάνουν σύνταξη από την Ελλάδα πρέπει να στείλουν στο ΙΚΑ και τα σχετικά έγγραφα για την φυσική καταγραφή συνταξιούχων για το έτος 2012.