Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αλλαγή του Νόμου ΣΑΕ

Με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα συγκροτήθηκε η Επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία, εντός διμήνου από σήμερα, νέου σχεδίου  νόμου για την αλλαγή του Ν.3480/2006 ‘’Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και άλλες διατάξεις’’.

Μέλη της Επιτροπής ορίζονται οι εξής:

    ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

    1. Κυριακή   Παρασκευοπούλου,   Πάρεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρος

    2. Χρήστος Δημητρίου,  ΕΜΠΣ Β΄, Διπλωματικό Γραφείο ΥΦΥΠ.ΕΞ. (Σύμβουλος υπουργού σε θέματα απόδημου ελληνισμού)

    3. Ευανθία Παπαδάτου , Προϊσταμένη Δ/νσης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ),  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού , βαθμός Β΄

    4. Σοφία Ηρακλείδου , Προϊσταμένη Δ/νσης ΓΓΑΕ,  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού , βαθμός  Β΄

    5. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ

    6. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ/ΣΑΕ

    7. Θεόδωρος Κουτσούμπας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δ.Ν.

     ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

   1. Φωτεινή Δεδούση ,   Πάρεδρος του Ν.Σ.Κ, ως  Αναπληρώτρια Πρόεδρος

   2. Μιχάλης Ρετάλης, ΕΜΠΣ Β΄, ΥΔΑΣ-3

   3. Θεόδωρος Δημάδης, Προϊσταμένος Δ/νσης ΓΓΑΕ,  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, βαθμός Β

   4. Ζώτου Βασιλική, Αναπλ/τρια Προϊσταμένη Δ/νσης ,ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, βαθμός Β

   5. Ιβάν Σαββίδης, Συντονιστής Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ /ΣΑΕ

   6 .Νικηφόρος Νικολαΐδης, Συντονιστής Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής/ΣΑΕ

   7. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

 Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται  η υπάλληλος της ΓΓΑΕ Παπαδά Μαρία, ΤΕ  Διοικ. Οικονομικού  βαθμός Γ΄,  με αναπληρωτή τον  υπάλληλο της ΓΓΑΕ Νομικό Νικόλαο , ΔΕ Διοικ. Γραμματέων βαθμός Γ.

Στο αιτιολογικό της υπουργικής απόφασης,  για την ανάγκη τροποποίησης του Νόμου 3480/2006 αναφέρονται οι “σχετικές προτάσεις των Μελών του  Προεδρείου του ΣΑΕ, Ιανουάριος 2012”. Ωστόσο είναι γνωστό ότι από την συνεδρίαση εκείνη (η οποία είχε πραγματοποιηθεί μετά από αρκετές αναβολές κλπ) απουσίαζαν πέντε (από τα 11) μέλη του προεδρείου.  Συγκεκριμένα απουσίαζαν οι: Νικηφ. Νικολαϊδης, Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ολγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας. Ιβάν Σαββίδης, Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης . Φίλιπ Κρίστοφερ,  πρόεδρος ΠΣΕΚΑ και ο  Συντονιστής Ν. Αφρικής και εγγύς Ανατολής Χάρης Γκουβέλης. Παρόντες ήσαν οι: Κώστας Δημητρίου (ταμίας)  Στεφ, Ταμβάκης, πρόεδρος, Θόδωρος Σπυρόπουλος, συντονιστής Αμερικής, Γιώργος Αμαραντίδης, Συντονιστής Ευρώπης, Γιάννης Δάγωνας, Συντονιστής Καναδά και Γιώργος Αγγελόπουλος Συντονιστής Ωκεανίας.

Οι  αποφάσεις τις οποίες επικαλείται η υπουργική απόφαση, και οι οποίες ελήφθησαν στην κατά τα ως άνω περιπετειώη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, ήταν εν αγνοία των πέντε μελών που απουσίαζαν. Όταν αργότερα οι “πέντε” πληροφορήθηκαν τις τροποποιήσεις που προτείνονταν (ως απόφαση του προεδρείου) ορισμένοι εξ αυτών διεφώνησαν κάθετα. Τουλάχιστον δύο δε μέλη, η  Όλγα Σαραντοπούλου και ο  Νικηφ. Νικολαϊδης, έστειλαν επιστολές γνωστοποιώντας τις διαφωνίες τους, χωρίς, ωστόσο να ληφθούν αυτές (κακώς)  υπόψη κατά τη σύνταξη του κειμένου των προτάσεων του ΣΑΕ για την αλλαγή του Νόμου…

Επί των προτάσεων αυτών -με τις οποίες διαφωνούν!- καλούνται σήμερα, όλως παραδόξως, η Δρ. ‘Ολγα Σαραντοπούλου και ο Συντονιστής Κεντρικής και Λάτινικής Αμερική Νικηφ. Νικολαίδης, να συνεργαστούν ως μέλη της Επιτροπής για την σύνταξη των τελικών προτάσεων της τροποποίησης του νόμου. Αν δεν πρόκειται περί Ολλανδικού αστείου, πρόκειται για μεθόδευση του Προέδρου του ΣΑΕ, με προφανείς επιδιώξεις.

Πληροφορίες της ΡΗΡ, από έγκυρες πηγές,  αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα από τα διαφωνούντα μέλη σκοπεύει να παραιτηθεί από την Επιτροπή ενώ έτερο μέλος ενδέχεται να στείλει επιστολή στον Υφυπουργό κ. Τσιάρα,  ζητώντας την διεύρυνση της Επιτροπής με πρόσωπα και προσωπικότητες της Ομογένειας. Μάλιστα γίνεται λόγος και για υψηλό στέλεχος της Εκκλησίας να συμμετέ4ασχει στην  Επιτροπή, πράγμα το οποίο προκάλεσε την δυσφορία του κ. Σπυρόπουλου, όπως είπαν καλά πληροφορημένα μέλη της ομογένειας Αμερικής.

Αλλά και ο κ. Ιβαν Σαββίδης είναι αμφίβολο εάν θα προσέλθει στην Επιτροπή καθώς  είναι πολυάσχολος και στις συνεδρίασεις στέλνει πάντα αντιπρόσωπό του…

Ουσιαστικά,, επί των προτάσεων Σπυρόπουλου (που χάρη ευφημισμού αποκαλούνται “προτάσεις προεδρείου”)  θα κληθούν οι Νομικοί και οι λοιποί σύμβουλοι να προσφέρουν τα φώτα τους για την οριστική τους διαμόρφωση.

‘Αλλες πληροφορίες θέλουν την κυρία Σαραντοπούλου να διαφωνεί και εντός της Επιτροπής με τις προτάσεις Σπυρόπουλου και να καταθέτει δικές της εναλλακτικές θέσεις και απόψεις.

Από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Χρήστος Δημητρίου διετέλεσε υπεύθυνος οικονομικών της ΓΓΑΕ του ΣΑΕ,  η κα Παπαδάτου, υπεύθυνη ΣΑΕ επί 20 ετία για το ΣΑΕ Ευρώπης και νυν για το ΣΑΕ και η Σοφία Ηρακλείτου εξ Αλεξανδρείας Αιγύπτου, ήταν και η συντάκτρια του νόμου 3480\06 που θα δει τώρα να τροποποιείται…

Στις 17.27 Ώρα Ελλάδος