Ένας Ληξουριώτης θα οδηγήσει τον Αμποτ στην Πρωθυπουργία της Αυστραλίας

Έναν Ληξουριώτη επέλεξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, για να αναδείξει την «οικονομική αξιοπιστία» της παράταξής του προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Ο κ. Άμποτ υποχρέωσε σε παραίτηση, από τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα του αρχηγού της αντιπολίτευσης, το γερουσιαστή του κόμματος, Κόρι Μπερνάντι, όταν ο τελευταίος δήλωσε ότι τυχόν αναγνώριση των γάμων των γκέι (το σχετικό νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από την Βουλή και τη Γερουσία) μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση της πολυγαμίας και της… κτηνοβασίας.

Στην θέση του προβίβασε τον γερουσιαστή, Αθανάσιο Συνοδινό, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει οξύτατη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Γκίλαρντ.

Με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, ο Θανάσης Συνοδινός -που είναι και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος Νέας Νότιας Ουαλίας- κινήθηκε επί τριάντα χρόνια στους δαιδάλους της πολιτικής σκηνής και σταδιακά χαρακτηρίστηκε -υπό την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ- ως ο «πλέον ισχυρός Έλληνας της Αυστραλίας», αλλά και ως «ο πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής».

Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος»,είπε πρόσφατα με χιούμορ και γελώντας ο Θανάσης Συνοδινός. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά. Μου αρέσει που κρατά ακόμα το ελληνικό χρώμα, χωρίς να έχει χαλάσει από τον τουρισμό. Υπάρχουν βέβαια και συγγενείς εκεί, όπως και στην Αθήνα και στον Βόλο».

Στην Καμπέρα ήταν ενεργό μέλος και στέλεχος στην εκεί ελληνική κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Όταν ο Τζον Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός ανέλαβε τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου. Έμεινε για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του.
Αργότερα παραιτήθηκε, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και επέστρεψε ως γερουσιαστής στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο κ. Άμποτ είπε ότι ο κ. Συνοδινός διαθέτει, πείρα, γνώσεις, εργατικότητα και θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επιστρέψει στην εξουσία.

Πηγή: neoskosmos.com