Κυπριακός Τύπος 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για το μνημόνιο, οι σχεδιασμοί των κομμάτων για τις Προεδρικές εκλογές με φόντο και τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για αγορά αντί απαλλοτριώσεων οικοπέδων και οι επαφές του Προέδρου Χριστόφια στην Νέα Υόρκη είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της Δευτέρας.

Υπό τον τίτλο «Οι επιπτώσεις των προτάσεων της Τρόικας» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της η «Αλήθεια» η οποία φιλοξενεί ειδική ανάλυση για τις επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι προτάσεις για τις συντάξεις, τις δαπάνες στο τομέα της υγείας, την ακίνητη ιδιοκτησία κ.α. Αλλού η «Α» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει την σύμπηξη συμμαχίας των πολιτικών κομμάτων κατά των τροϊκανών και εάν ο σχεδιασμός δεν αποδώσει, δεν θα υπογράψει το μνημόνιο και θα στηριχθεί σε έντοκο δανεισμό και από τρίτες χώρες. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι αδιόριστοι καθηγητές γεωγραφίας καταγγέλλουν ότι καλύπτονται οι ανάγκες για το μάθημα της γεωγραφίας στα σχολεία από καθηγητές βιολογίας.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εξαντλείται η υπομονή των κατόχων» γράφει ότι η Τρόικα εισηγήθηκε μετατροπή όλων των αξιογράφων σε μετοχές και ότι οι επηρεαζόμενοι οργανώνουν την Τετάρτη συγκέντρωση για να μελετήσουν τα επόμενα βήματά τους. Αλλού αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Προέδρου στη Νέα Υόρκη ότι τα ΗΕ ετοιμάζουν έγγραφο στο οποίο να περιλαμβάνονται κωδικοποιημένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Επίσης η «Σ» γράφει πρωτοσέλιδα ότι ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα στην Ελλάδα για το πακέτο περικοπών ύψους 11,9 δις.

«Ψάχνονται για τον δεύτερο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου» που γράφει ότι τα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα ερίζουν για τον αντίπαλο Αναστασιάδη ο οποίος, όπως αναφέρεται, είναι σίγουρο ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Ο «Φ» σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι το σκηνικό σε ό,τι αφορά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα αρχίζει να ξεκαθαρίζει αυτή τη βδομάδα με τις συναντήσεις που αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος με την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθεσία με βάση την οποία αντί να απαλλοτριώνει τεμάχια γης θα τα αγοράζει απευθείας από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι και θα απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Στον ΟΗΕ οι απειλές της Τουρκίας» και αναφέρεται στις συνάντηση σήμερα του Προέδρου Χριστόφια με τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι Μουν στον οποίο θα εκφράσει την απογοήτευσή του για τη διακοπή των συνομιλιών εξαιτίας της άρνησης της τ/κ πλευράς να συνομιλεί στο διάστημα της Κυπριακής Προεδρίας. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος χθες απηύθυνε πρόσκληση στην ΕΔΕΚ για συνεργασία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών και στήριξη του Σταύρου Μαλά. Επίσης η «Χ» αναφέρεται σε τοποθετήσεις του υποψηφίου Σταύρου Μαλά σε συνέδριο της ΠΟΓΟ ότι η Κύπρος δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ.