Πιέζει η Τρόικα για τις αποζημιώσεις

“Ανοικτό” παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο αλλαγής στο καθεστώς των αποζημιώσεων – Μπορεί ο πρωθυπουργός να έθεσε βέτο όμως στελέχη της κυβέρνησης δεν το αποκλείουν – Μεγάλη απόκλιση της Ελλάδας από τις άλλες χώρες της Ευρώπης

«Ανοικτό» κρατά η τρόικα το ενδεχόμενο αλλαγής στο καθεστώς των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στην προοπτική της μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις, όπως ζητούσε με το e-mail της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Μολονότι διακόπηκε -με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς τον υπουργό Ι.Βρούτση- η συνέχιση της απ’ ευθείας διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο του ζητήματος των αποζημιώσεων όσο και του ελαστικού ωραρίου και της απασχόλησης την έκτη ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή (το συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι γνωστό, έχει παραπεμφθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης), πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία» αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα διακινήθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο συγκριτικά στοιχεία με τον χρόνο προειδοποίησης και το ύψος των αποζημιώσεων που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μεγάλη απόκλιση», τόνιζαν, χθες, κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι «παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο καθεστώς των αποζημιώσεων». «Αν όχι μαζί με το πακέτο των περικοπών των 11,7 δισ. ευρώ, μέσα στο 2013, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που θα υπαγορεύει η τρόικα με την Εκθεση Αξιολόγησης».
Οι αλλαγές στις αποζημιώσεις είτε θα αφορούν στον χρόνο προειδοποίησης που θεωρείται υψηλός -με δεδομένο το γεγονό ότι μόνο μέσω της προειδοποίησης μειώνονται κατά 50% τα ποσά- είτε και στο ύψος των αποζημιώσεων, που, όμως, «σκοντάφτει» στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ελλειμματικό σύστημα προστασίας των απολυομένων, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Στη Γαλλία ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1 έως 2 μήνες και η αποζημίωση έως 5,3 μισθοί.
Στην Ουγγαρία ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1 έως 3 μήνες και η αποζημίωση 1-6 μισθοί.
Στην Ισπανία ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1,5 μήνας και η αποζημίωση έως 12 μισθοί.
Στην Πορτογαλία ο χρόνος προειδοποίησης είναι τουλάχιστον από ½ έως 2,5 μήνες.
Στην Κύπρο ο χρόνος προειδοποίησης δεν ξεπερνά τους 2 μήνες και η αποζημίωση τους 14 μισθούς.
Στη Γερμανία τέλος, ο χρόνος προειδοποίησης μπορεί να φθάσει μέχρι τους 7 μήνες και η αποζημίωση τους 10 μισθούς.