Να σηκώσει “λευκό πανί” ο Δήμαρχος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το φαινόμενο των σχέσεων  Μπουτάρη-Αποδήμων Ελλήνων,  χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη.  Μας απασχολεί η απόφασή του να εξώσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από τα Γραφεία του, στη Θεσσαλονίκη.

Ασχέτως του πως ο ίδιος ονομάζει ή αντιλαμβάνεται την απόπειρά του, η ουσία είναι ότι δεν ανέχεται το ΣΑΕ να έχει δικά του γραφεία στην πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού. Στην πραγματικότητα ούτε τον Απόδημο Ελληνισμό φαίνεται να ανέχεται, για δικούς του λόγους. Απόδειξη ότι πριν καν πάρει το κτίριο δωρεά Μακρίδη στην απόλυτη χρήση του, έσπευσε να αλλάξει το όνομα του δρόμου και από οδό Απόδημου Ελληνισμού να την επαναφέρει σε  οδό Κομοτηνής! Με τρόπο μάλιστα πέτυχε να αποσπάσει συγκυριακή απόφαση του «μισού» προεδρείου ΣΑΕ (6 παρόντα μέλη και 5 απόντα) για συγκατοίκηση.

Δεν είναι ο μόνος δημόσιος άνδρας που δεν φαίνεται να έχει σε υπόληψη τον Απόδημο Ελληνισμό.  Ένας άλλος ανήρ, από την ομογένεια προερχόμενος αυτός, ο κ. Δόλλης, δεν πρέπει να τρέφει αισθήματα για την ομογένεια, όπως τουλάχιστον φανερώνουν οι ημέρες και τα έργα του στο ΥΠΕΞ.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο δεύτερος μύησε  τον πρώτο στο να πάρει ο δήμος για δική του χρήση το κτήριο Μακρίδη.  Αυτό τουλάχιστον λένε παράγοντες της ομογένειας που υποστηρίζουν ότι  υπήρξαν αυτίκοοι μάρτυρες σχετικού διαλόγου  των δύο ανδρών πρόσφατα στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Δεν είναι απαραιτητήτως κακό  να μην συμπαθεί κάποιος τους Απόδημους.  Επιζήμιο είναι να επιτρέπει  η αντιπάθειά του να κατευθύνει τα έργα και τις πράξεις του ως δημοσίου ανδρός.

Πρέπει, λοιπόν, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να ξεπεράσει το «εγώ» και το «θέλω» και να δει την πραγματικότητα. Ο Απόδημος Ελληνισμός έχει προσφέρει πολλά, πάρα πολλά και στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα. Μόνο το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που δώρισε στην συμπρωτεύουσα και θεραπεύει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες με αξιοπρέπεια και αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα ήταν αρκετό για να μην ενοχλείται  η οργάνωση (που υποτίθεται ότι τον εκπροσωπεί).

Είναι φτηνό πολύ –ακόμη και σε εποχή κρίσης- να μετράμε πόσοι μπαίνουν πόσοι βγαίνουν από τα γραφεία για να αποφασίσουμε αν πρέπει να τα διατηρήσει ή να του τα πάρουμε πίσω! Το ΣΑΕ δεν είναι εταιρία. Ούτε επιχείρηση. Είναι θεσμός. Και μάλιστα, υπό αναμόρφωση ώστε να εξελιχθεί (αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση) επί το τελειότερο.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τους θεσμούς.

Αφήστε τον, λοιπόν, ήσυχο εκεί στο κτίριο που του δώσατε για γραφεία. Ακόμη και εάν μετανιώσατε, σεβαστείτε το θεσμό. Σήμερα λίγοι, αύριο πολλοί, δεν είναι αυτό  που κάνει τη διαφορά.

Ο Δήμος μπορεί να βρει στέγη για τις υπηρεσίες του. Μικρύνετε, εάν δεν σας φθάνουν οι χώροι, τα γραφεία σας. Κάντε ό,τι θέλετε, αλλά αφήστε το ΣΑΕ στην ησυχία του.

Μακάρι ο κ. Δήμαρχος, απαλλαγμένος από κακές συμβουλές, να αποφασίσει να σηκώσει λευκή σημαία. Θα είναι προς τιμή του. Και σίγουρα θα το εκτιμήσουν οι  Απόδημοι Έλληνες.