Τα ΜΑΤ έτοιμα να επέμβουν στο Άγιο Όρος για απόφαση του Βαρθολομαίου;

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από την κατάσταση που αυτή την ώρα 16:30 ώρα Ελλάδος, επικρατεί στο Άγιον Όρος.

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν να επικρατεί ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο Άγιο Όρος μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αφαίρεσε την ονομασία της Μονής Εσφιγμένου από μια αδελφότητα 115 μοναχών με επικεφαλής τον γέροντα Μεθόδιο και να την δώσει σε μια νέα αδελφότητα που αριθμεί 6 μοναχούς.

Σύμφωνα με το NewGreeceTimes αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ των μοναχών καθώς οι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας αρνούνται να εφαρμόσουν την εντολή του Πατριάρχη καθώς λένε πως είναι παράνομη και δεν εγκαταλείπουν το χώρο που βρίσκονται.

Ωστόσο, σύμνφωνα με τ enikos.gr, που επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα Καρυών, ο Διοικητής του τμήματος διαψεύδει την πληροφορία: «Όλα είναι ήρεμα εδώ. Δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Πριν λίγο μάλιστα χτύπησε η καμπάνα για τον εσπερινό όπου και βρίσκονται αυτήν την ώρα οι Γέροντες.»

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διαψεύδεται οποιαδήποτε επέμβαση των “ΜΑΤ και ΕΚΑΜ” στο Άγιο Όρος.

«Κάποια στιγμή νωρίτερα, κλήθηκαν αστυνομικοί που υπηρετούν στο τοπικό τμήμα για να ελέγξουν ένα κτήριο. Τίποτα παραπάνω.», αναφέρουν στο enikos.gr .

 Να θυμίσουμε πως το 2006 οι μοναχοί του γέροντα Μεθόδιου είχαν αντισταθεί με σιδηρολοστούς και άλλα αντικείμενα όταν η αστυνομία είχε επιχειρήσει να τους απομακρύνει από το Κονάκι στις Καρυές.

 Δεν θα υποχωρήσουν, διαμηνύει ο γέροντας Μεθόδιος. «Η αστυνομία ετοιμάζεται να επέμβει βιαίως εάν δεν υποχωρήσουμε αλλά εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Σε μια αναταραχή συμβαίνουν πολλά. Το 2006 είχαμε μάχες σώμα με σώμα. Μπορεί και τώρα να γίνουν τα ίδια και ακόμη χειρότερα» δηλώνει ο γέροντας.

 «Ο Πατριάρχης παράνομα έδωσε την ονομασία στην άλλη αδελφότητα» συμπληρώνει ο Μεθόδιος και επισημαίνει: «ο καταστατικός χάρτης του Αγίου Όρους που είναι ένα κομμάτι από το εθνικό Σύνταγμα λέει οτι για να γίνει κάποιος Ηγούμενος σε μια Αγιορίτικη Μονή πρέπει να έχει γίνει μοναχός μέσα στο Άγιο Όρος, ο πατέρας που πρόβαλε για Ηγούμενο ο Πατριάρχης έχει γίνει εκτός Αγίου Όρους. Αυτό αποτελεί την πρώτη παράβαση.

 Δεύτερη παράβαση είναι το γεγονός πως για να ψηφίσουν για Ηγούμενο οι μοναχοί πρέπει να έχουν 6 χρόνια στο Μοναστήρι από την ημέρα που έγιναν μοναχοί, αυτοί δεν έχουν ούτε μια ώρα στο Μοναναστήρι. Τέλος για να εκλέξουν την Αρχή της Μονής πρέπει να είναι αδελφότητα. Αυτοί είναι όλοι και όλοι 5 με 6 άτομα».