Τσουρδαλάκης στην ΡΗΡ: Ελληνική τραγωδία στην Αυστραλία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με μελανά χρώμα περιγράφει την κατάσταση Ελλήνων που φθάνουν στην Αυστραλία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, δουλειά και ένα πιάτο φαϊ χιλιάδες συμπολίτες μας, ο  πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, Αντώνης Τσουρδαλάκης, που μίλησε τηλεφωνικά στην Panhellenic Post.

 “Είναι ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες -για το δικό τους καλό- να μην ξεσηκώνονται και  έρχονται στην Αυστραλία εάν δεν έχουν εξασφαλίσει νόμιμη άδεια εισόδου, είτε για εργασία είτε για σπουδές. Πολλοί συμπολίτες μας φθάνουν στα αεροδρόμια χωρίς να έχουν καν εισιτήριο επιστροφής. Αυτό θεωρείται ύποπτο από τις αρχές των αεροδρομίων και δεν τους αφήνουν καν να μπουν στη χώρα. Τους θεωρούν λαθραίους, τους κρατάνε στα αεροδρόμια και τους επιστρέφουν πίσω! ” τονίζει ο κ. Τσουρδαλάκης ο οποίος αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές περιπτώσεις συμπατριωτών μας που φθάνουν στα γραφεία της Ένωσης, στην Μελβούρνη “νηστικοί, ρακένδυτοι και παρακαλάνε για ένα κομμάτι ψωμί”.

 Εικόνες που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχουν για μας τους Έλληνες την τελευταία πεντηκονταετία. Που ζούμε όμως καθημερινά ακόμη και σήμερα μέσα στην Ελλάδα με τους λαθρομετανάστες που εξακολουθούν να φθάνουν στη γενέτειρα από Ινδία, Μπανγκλαντές, και άλλες περιοχές του πλανήτη. Τώρα οι Έλληνες, όπως και εκείνοι,  άνεργοι, απελπισμένοι χωρίς δουλειά, ξεκινούν για το μεγάλο αβέβαιο ταξίδι προς την πλούσια Αυστραλία με ένα εισιτήριο και κρυφή ελπίδα ότι “αυτοί θα τα καταφέρουν”.

 “Εμείς, τονίζει στην ΡΗΡ ο κ. Σπουρδαλάκης, έχουμε ιδρύσει  ειδικό Κοινωνικό Γραφείο στο οποίο απασχολούνται δύο έμπειρα άτομα και δουλειά τους είναι να φροντίζουν όσους συμπατριώτες μας φθάνουν σε αυτό. Η φροντίδα προσφέρεται σε τρία επίπεδα: 1. Να τους δοθούν σωστές πληροφορίες. 2. Να επιδείξουμε αλληλεγγύη,  να τους βρούμε κάποιο σπίτι να φιλοξενηθούν μέχρι να ταχτοποιηθούν, να τους βρούμε φαγητό, εάν αυτό έχουν ανάγκη και 3. Να τους βρούμε εργασία. Βέβαια όλα αυτά για συμπατριώτες μας που έχουν νόμιμη βίζα είτε για εργασία είτε φοιτητική. Τους άλλους, αυτούς που φθάνουν στην Αυστραλία χωρίς κανονικά χαρτιά,  ούτε που τους αφήνουν να βγουν από το αεροδρόμιο…”

Η Παγκρήτια Ένωση Μελβ0ύρνης και γενικά  όλες οι ομογενειακές οργανώσεις έχουν ασκήσει ¨λόμπι” στον αρμόδιο Υπουργό  Μετανάστευσης (Immigration) να μην γίνονται αντικείμενο κακομ εταχείρισης οι Έλληνες λαθρομετανάστες. “Ζητήσαμε να μην κακοποιούνται, να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να μην οδηγούνται στα κρατητήρια στα αεροδρόμια όπου τους κρατάνε για να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.  Μας υποσχέθηκε ότι θα το φροντίσει το ζήτημα”, δήλωσε στην ΡΗΡ ο κ. Σπουρδαλάκης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 12.000 Έλληνες τα τελευταία περίπου  δυο χρόνια μετανάστευσαν στην Αυστραλία. Εκατοντάδες   αιτήματα  βοήθειας  για μια δουλειά έφτασαν στο email του Παγκρήτιου  Συλλόγου Κρητών και δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Εκατοντάδες οι επισκέψεις που δέχθηκε το “Κοινωνικό Γραφείο”. Οι περισσότεροι λαθραίοι είναι άνδρες, άνεργοι, εργάτες, αλλά και πολλοί πτυχιούχοι. Αρκετοί φθάνουν και με τις οικογένειές τους.

 Η μαρτυρία του προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, Αντώνη Τσουρδαλάκη είναι συγκλονιστική. “Έχουμε βοηθήσει και πολλούς ανθρώπους οικονομικά διότι έρχονταν  απεγνωσμένοι, δεν είχαν τί να φάνε, δεν είχαν πού να μείνουν, ένα ζευγάρι είχε να φάει πέντε μέρες, πληρώνουμε   ξενοδοχεία, τους φροντίζουμε, ακόμα και τα εισιτήρια της επιστροφής  τους διασφαλίζουμε όταν μπορούμε, για να γυρίσουν στην Ελλάδα”. Έλληνες και Ελληνίδες από 35 έως 55 χρόνων, που   ήρθαν  σε επαφή με το σύλλογο και ζήτησαν μεσολάβηση ή βοήθεια τον  τελευταίο περίπου 1,5 χρόνο, ήταν περίπου 500.  Οι  πιο πολλοί από  αυτούς είναι προσοντούχοι και μορφωμένοι, όπως λογιστές, γιατροί,  νοσοκόμες, αρχιτέκτονες, τεχνοκράτες, μηχανικοί κι επαγγελματίες άλλων  ειδικοτήτων, που είτε έχασαν τις δουλειές τους ή δεν έβρισκαν θέση  εργασίας.